Milanović objasnio izjavu da je Srbiji oteto Kosovo: Ovo im se u Srbiji neće svidjeti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, rekao je predsjednik Zoran Milanović u srijedu, dodavši da Beograd mora shvatiti da će iz „srpsko-ruske romanse” izaći kao prevarena ljubavnica. 

Milanović je u Zagrebu, na konferenciji za medije uz novu slovensku predsjednicu Natašu Pirc Musar, rekao da se u Srbiji „neke stvari moraju promijeniti” kako bi došla na zapad gdje je „dobrodošla”. 

 

„Situacija u Ukrajini početak je kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica”, rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako Srbija i pitanje Kosova „smetaju Rusiji”. 

„Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i primjer Kosova joj strši kao šiljak pred okom. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili praviti se da ga priznaje kako bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. To je realnost”, kazao je Milanović,

Kazao je da između Beograda i Moskve „nema nikakve ljubavi”, već da je riječ o interesu u kojem Srbija služi Rusiji.

Hrvatski predsjednik rekao je i da će Srbija „na neki način morati priznati Kosovo”, a kosovski političari, „njegovi prijatelji”, morati dati status Zajednici srpskih općina, "na što su pristali i što su potpisali". 

O svojoj nedavnoj izjavi da je Kosovo oteto Srbiji, Milanović rekao da je to činjenica jer Beograd nije pristao na to.  „Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu”, rekao je Milanović.

"Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bio dio Srbije", rekao je Milanović, dodavši da nikoga ne mora uvjeravati u svoju privrženost kosovskim Albancima.

Kazao je i da državnike iz zemalja koje nisu priznale Kosovo uvijek poziva da to učine. 

Srbijanskim tabloidima koji su pozitivno reagirali na njegovu izjavu o otetom Kosovu, Milanović je odgovorio naslovom humoristične serije Larryja Davida: „Bez oduševljenja molim” (Curb your enthusiasm). Ovo im se sad neće svidjeti, napomenuo je.

Pročitajte više