Milanović: Komšić usporedio Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na govor člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u, ali i na izjavu svog srpskog kolege Aleksandra Vučića koji mu se jučer narugao.

Podsjetimo, Vučić se narugao Milanoviću jer je tijekom govora na Općoj skupštini UN-a pozvao članice da priznaju neovisnost Kosova. Milanović je prvo komentirao Komšićev govor u kojem je član Predsjedništva BiH usporedio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strassburgu.

Ti suci se igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice. Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob", komentirao je Milanović izjavu Željka Komšića, piše HRT.

"Rat je prestao dogovorom triju naroda i toga se trebamo držati"

Milanović je podsjetio na ranije presude tog suda i upozorio kako se novom presudom kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH. 

"Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine.

Sud u Strassburgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili. To neće nikada proći dok sam ja politički živ. Nadam se da će tako djelovati i ova vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora", poručio je predsjednik.

"Kosovo je realnost i Srbija će se morati priviknuti"

Vučić je jučer u UN-u kritizirao Milanovićevo pozivanje članica na priznavanje Kosova. 

"Evo, vidim, ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: ‘Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo.’ Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju", citirali su sinoć Vučićevu izjavu u New Yorku beogradski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv.

"Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, predsjednik Republike je kazao kako podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim nacijama. Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to", kazao je predsjednik Milanović, prenosi HRT.

Pročitajte više

 

Pročitajte više