Milanović s oboljelima od MS-a. Tisuće u Hrvatskoj imaju tu bolest, većinom žene

Foto: Ured predsjednika

U HRVATSKOJ ima oko 7000 oboljelih od multiple skleroze (MS) i to su većinom žene, rečeno je u utorak na sastanku predsjednika Republike Zorana Milanovića s članovima Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije, povodom Nacionalnog dana oboljelih od te bolesti 26. rujna.

Ured predsjednika priopćio je kako su iz ove dobrotvorne i humanitarne udruge, koja obilježava 20 godina rada, Milanovića izvijestili da broje 183 člana i članica s područja Krapinsko-zagorske županije, koja ima najveći broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika u usporedbi s ostalim županijama.

Predstavili su svoje aktivnosti usmjerene na unapređenje liječenja, istraživanje, rehabilitaciju i zaštitu osoba oboljelih od MS-a i srodnih bolesti, kao i svih osoba s invaliditetom.

Iz Društva su predsjednika informirali i o napretku u liječenju te neurološke bolesti, istaknuvši kako je liječenje danas sve kvalitetnije i besplatno. Iako nije izlječiva, naglasili su, bolest se može držati pod kontrolom ako se na vrijeme i kvalitetno počne liječiti, a za oboljele je jako važna i podrška obitelji te zajednice u kojoj žive.

Najvećim dijelom se financiraju projektno, novcem iz Europskog socijalnog fonda, a financijsku podršku daju im i resorna ministarstva.

Naveli su i kako svojim aktivnostima doprinose konkretnim promjenama u svojoj sredini, provedbom programa i projekata, sukreiranjem strateških dokumenata i akcijskih planova u sferi socijalne politike i osoba s invaliditetom na regionalnoj razini.

U tom smislu, iz Društva su istaknuli provođenje projekta osiguravanja osobnih asistenata za osobe s invaliditetom, projekte putem kojeg je omogućena podrška psihologa i fizioterapeuta, podrške snaženju i zapošljavanju marginaliziranih skupina te osiguravanje podrške pomoćnika u nastavi učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više