Milanović o Hrvatima u Čileu: Nevjerojatno je na koju su avanturu bili spremni

Foto: Ured predsjednika

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da su Hrvati u Čileu ostvarili "nevjerojatne uspjehe" zahvaljujući onome što su naučili doma, u Dalmaciji, odakle su se prvi hrvatski migranti u 19. stoljeću otisnuli na dalek put u tu južnoameričku zemlju.

U Čileu živi oko 200.000 potomaka Hrvata, a predsjednik države Gabrijel Borić i predsjednik parlamenta Vlado Mirošević su hrvatskog porijekla.

"Dolazili su spremni na uspjeh"

Prvi hrvatski migranti krenuli su u Čile prije 160 godina, pritisnuti siromaštvom uz obalu Jadranskog mora. Kasnije su uslijedila još dva iseljenička vala u južnoameričke zemlje, potaknuta gospodarskim i političkim razlozima.

"Dobro se oni ovdje snalaze... Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe, sačuvali su običaje i taj identitet nije bio ugrožen, jako su uspješna zajednica", rekao je novinarima Milanović, koji je u posjetu Čileu.

"To su doma naučili. Oni koji su išli među prvima, dolazili su spremni na uspjeh s osnovnim alatom koji su stekli doma, u Dalmaciji. U Hrvatskoj i na Braču je sada standard bolji nego ovdje. Nevjerojatno je na koju su avanturu i rizik bili spremni ovi ljudi i radili su za sebe", dodao je predsjednik.

"Nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda"

Po njegovim riječima, ta priča o Dalmatincima, u pravilu mladim muškarcima, koji su sami išli na kraj svijeta je "nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda" kao što su Hrvati.

Milanović je u petak počeo posjet Čileu u Antofagasti, gradu i istoimenoj regiji, susretom s izaslanicom čileanskog predsjednika u toj regiji Karen Behrens.

S tamošnjim Hrvatima je pratio pobjedu Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više