Milanović: U Egiptu nema sigurnosti kao kod nas, nevjerojatno je koliko je policajaca

Foto: HINA/ Ivan ŠARAVANJA/ ua

HRVATSKA živi i od mira i stabilnosti, zarađuje na tome i stoga ne smije zauzimati strane bez dovoljno razmišljanja, rekao je danas u Egiptu predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u izjavi novinarima na mjestu bivšeg izbjegličkog logora hrvatskih izbjeglica u El Shattu kazao da Egipat ima "nezamislive" sigurnosne mjere za hrvatske pojmove pa je tako i za njegov posjet organiziran ogroman broj policajaca.

"To je naprosto nevjerojatno, bude ti neugodno. Ovdje je sve fokusirano na sigurnost zato što sigurnosti nema na način na koji se ona u Hrvatskoj doživljava, zdravo za gotovo."

"Ogroman potencijal za naše konzultantske firme"

"Mi kao država živimo od mira i stabilnosti", rekao je predsjednik aludirajući na turizam.

"I svatko u Europi tko to ne razumije ili se ponaša suprotno, posredno radi štetu i nama. A moj posao i moj platni razred je da brinem o interesima Hrvatske. Tek onda sve drugo dolazi na red", naglasio je. 

Milanović je sinoć razgovarao s egipatskim ministrom turizma o velikom hrvatskom iskustvu u tom sektoru.

"To je ogroman potencijal i za naše konzultantske firme koje imaju znanje", rekao je predsjednik i dodao da egipatski ministar "prepoznaje da u Hrvatskoj postoji pamet" u turizmu. 

"Egipat godišnje posjeti deset, a Hrvatsku dvadeset milijuna ljudi. Hrvatska je čudovište turističko i tu se već akumuliralo znanja i iskustva koje ima neku vrijednost", rekao je predsjednik. 

"Sigurnost je hrvatski kruh"

Milanović je kazao kako Hrvatska u Egipat izvozi samo sirovine, velikom većinom drvo, te kako je donedavno imala ogroman suficit s arapskom zemljom dok nije počela uvoziti energente, nakon čega je nastao deficit. 

"Ali zato Hrvatska ima turizam koji debelo naplati. Zato su nam mir i međunarodna stabilnost važni, jedino je život važniji od toga", nastavio je predsjednik.

Upozorio je na opasnost da se to poremeti te rekao da bi stoga "volio da ljudi shvate da ne zauzimaju strane naprečac, bez dovoljno razmišljanja". 

Hrvatska svoju sigurnost "naplaćuje" i od toga živi, "od sigurnosti, povijesti i ljepote". Stalno treba imati na umu da joj je to kruh, kazao je Milanović.

Sastao se s Upravom Sueskog kanala

Predsjednik se nakon posjeta El Shattu sastao s Upravom Sueskog kanala, a sutra će se sastati s egipatskim kolegom El-Sisijem. 

Očekuje ga i susret s glavnim tajnikom Arapske lige, panarapske organizacije utemeljene 1945. godine, kojoj je sjedište u Kairu.

Hrvatski predsjednik trebao bi se u egipatskoj prijestolnici sastati i s premijerom Mustafom Madbulijem i predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Hanafijem Gebalijem. 

Pročitajte više