Milanović: U progon Todorića ulupano je milijun eura. Tko će vratiti taj novac?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović sudjelovao je danas u Poreču na obilježavanju Dana Istarskog statuta. Nakon obilaska obratio se okupljenima i dao izjavu za medije. Što se tiče vojne pomoći Ukrajini, smatra da je to u redu.

"Nakon što smo skoro ostali bez onih Bradleya, to je u redu. Ti helikopteri su ionako bili stariji. Kada je HDZ u pitanju ne da dvojim hoće li sve biti fer nego se hvatam kundaka", rekao je. O dokapitalizaciji HEP-a kazao je da je tvrtka ušla u velike dugove i normalno je da je država treba sanirati. "U suprotnom će propasti, svaki račun dođe na naplatu", dodao je. Zatim se osvrnuo na Ivicu Todorića i slučaj Agrokor.

"Mi imamo zakon gdje ne smiješ ništa reći o DORH-u"

"Rekao bih riječ-dvije i o progonu Todorića. Ako nekoga želiš stapati u zatvor, moraš imati dokaze. Ja ga nemam razloga braniti. Dobro, vraćeni su neki dugovi, isplaćeni su dobavljači, ali sva ta procedura bila je jedna seljačija. Predmeti propadaju zbog amaterizma i idiotizma.

Vidimo, sada je u vještačenje, koje je DORH naručio od konzultanata koji to nisu smjeli raditi, ulupano milijun eura. Tko će vratiti taj novac? Hajmo sad DORH, idemo vidjeti čiji su to prijatelji. Sve je propalo, a tko je odgovoran?

Mi imamo zakon gdje ne smiješ ništa reći o DORH-u. Ne da se ne smije vršiti pritisak, nego ne smiješ im zinuti ni pisnuti jer Plenković prijeti progonom. Taj zakon hitno treba ukinuti", kazao je Milanović.

"Što je šefica DORH-a čekala godinu dana?"

"Taj konzultant kojeg su lažno prikazali, nisu smjeli to raditi. To je bačen novac, je li ja to ne smijem reći. Jer to Plenkovićeva privatna tužiteljica Hrvoj Šipek može. Ona je svog bivšeg kolegu proganjala jer se učlanio u masone.

On je pogriješio, ali onda je godinu dana nakon dolaska na dužnost državna odvjetnica tražila njegov izgon iz službe. Vjerojatno joj je smetao kao prethodnik. Kaže da je baš on nanio nepopravljivu štetu DORH-u. Što je čekala godinu dana?

I Državno odvjetničko vijeće postupa po njenom zahtjevu, ali Vrhovni sud to vraća i tek iz treće on opstaje i ima se pravo vratiti na radno mjesto. I što ćemo sad?" zapitao se Milanović. "To je naprosto k.... pir", dodao je.

Komentirao je i osuđenog Sauchu

Vrhovni sud je prošlog tjedna potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik Milanovićevog ureda u vrijeme premijerskog mandata, zbog lažiranja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

"Moj suradnik Saucha je dobio sada tri godine zatvora. Koji su dokazi da je to učinio? Nikakvi. Za to dajem ruku u vatru. Tiče se mene jer da mi je suradnik bio neki prizemni lopov. Dokaza nema, za ovu tajnicu ima itekako. Njegov je samo nekakvo vještačenje njegovog parafa, a sudili su mu na drugom stupnju baš Mrčela i Kos. Jedini suci koji su se imali potrebe svađati sa mnom kada sam im predložio Dobronića za šefa.

Kako je moguće da je dobio samo tri godine? Za pljačku? A tajnica je dobila četiri godine, više. Dao Bog da njima tako sudili. Pogledajte malo taj predmet, šutio sam do sad. Ja ću ga prvi posjetiti jer me sud nije uvjerio da je kriv. Stan mu nije pregledan, ovom HDZ-ovom županu su godinu dana nakon što se zabio u banderu pretresli stan", zaključio je Milanović.

Pročitajte više