Milanović u Sinju odlikovao Dušana Viru i fra Franu Bilokapića

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović je u Muzeju Sinjske alke u Sinju odlikovao umirovljenog brigadira Dušana Viru i posmrtno fra Franu Bilokapića.

Odlikovao je Redom Ante Starčevića, za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države, umirovljenog brigadira Dušana Viru i posmrtno Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, fra Franu Bilokapića.

Tom prigodom je predsjednik Milanović rekao da je danas u Sinju kako bi iskazao poštovanje i zahvalnost u svoje i u ime hrvatske države u onoj mjeri u kojoj govori i nastupa u njezino ime dvojici ljudi koji su prije 30 godina učinili jedno veliko ljudsko djelo, tako kažu svjedoci, tako svi govore i nitko nije rekao ništa suprotno. 

"Hrvatska država o takvim stvarima mora voditi računa jer to je i u temeljima naših narastanja, postojanja i nastajanja. Čestitam inicijatoru Toniju Paštaru", istaknuo je predsjednik Milanović zahvalivši prisutnima, a posebno ljudima koji iniciraju ovakve događaje i pamte hrvatsku povijest.

Umirovljeni brigadir HV-a i dragovoljac Domovinskog rata Dušan Viro je nakon svečanosti medijima rekao da je služba u Oružanim snagama zemlje u ratu podrazumijevala časno služenje zemlji i narodu, a za njega je domovina i hrvatski narod, kao i sve nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj.

"Domovina je nešto što nam je najsvetije i dužni smo je svi činiti svakim danom na svom radnom mjestu, u okolini u kojoj živimo i radimo, kao i u društvu, sretnijim i boljim mjestom za život. Ovo posvećujem svim hrvatskim vojnicima koji su časno služili u oružanim snagama, a posebno poginulim kolegama i suborcima. Nadam se da će i ovo ljude potaknuti da ove priče humanosti možda afirmiramo u društvu, da se ne dijelimo jer imamo toliko toga lijepoga za ispričati i ničega se ne trebamo sramiti. Sutra je novi dan, idemo raditi nove stvari za Hrvatsku", poručio je Viro.
 
Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Pročitajte više