Milina o Platku: Nema misterija zašto je policija izdala prekršajne prijave

Screenshot: Dnevnik Nove TV

GLAVNI ravnatelj policije Nikola Milina je za Dnevnik Nove TV komentirao obijesnu vožnju maloljetnika (17) iz Nove Gradiške koji se s prijateljem (16) zabio u betonski stup te slučaj s Platka kada su trojica MMA boraca napali HGSS-ovce.

Prvo se osvrnuo na maloljetnike koji su divljali autom po Novoj Gradiški. Na društvenim mrežama je objavljena snimka njihove jurnjave prije zabijanja u stup.

"Tek će se utvrditi je li ovo bio prvi put da su ovako nešto napravili. Zasad znamo da su oni to napravili bez znanja roditelja. Ovim putem apeliram da svi damo doprinos da smanjimo stradavanja u prometu", rekao je Milina za Dnevnik Nove TV.

Policija je u vezi slučaja na Platku izdala prekršajne, a ne kaznene prijave. Milina: Nema misterija

Milina je govorio i o tučnjavi na Platku i naveo zašto je policija izdala prekršajne, a ne kaznene prijave. RTL Danas nam je ustupio snimke tučnjave iz drugog kuta.

 

"Nema tu nikakvog misterija. Policija je odmah privela tri osobe, utvrdila činjenice, dokaze i ispitala sve sudionike. Policija nema odmah sliku o događaju koju sada imamo.

Policajci moraju utvrditi činjenice da bi se utvrdilo je li netko napravio prekršajno ili kazneno djelo. Nedvojbeno je utvrđeno da se radi o prekršaju javnog reda i mira", govori Milina.

"Zadovoljan sam učinkovitošću hrvatske policije"

Šef policije kaže da nije bilo nikakvih pokušaja zataškavanja po pitanju ovog događaja. 

"Mi smo prošle godine imali 8055 prekršaja iz domene javnog reda i mira, ali samo za članke 6. i 13., koji uključuju i ovaj događaj. Tako da se praktički svaki sat dogodi prekršaj", kaže Milina. Novinar ga je pitao jesu li u Rijeku poslali nadzor.

"Nismo. Poslali smo policijske službenike koji su za ovakve događaje specijalizirani i oni su pružili potporu", rekao je Milina pa se osvrnuo na tvrdnje da policija nije dobro obavila svoj posao. "Ja sam zadovoljan učinkovitošću hrvatske policije."

Driftanje na snijegu kao komunalni prekršaj

Glavni ravnatelj policije nije htio odgovoriti na pitanje jesu li tri MMA borca koja su sudjelovala u tučnjavi otprije poznata policiji. No odgovorio je na pitanje o alkoholiziranosti sudionika.

"Najveća izmjerena koncentracija je 2.9 promila u krvi, ali to je među sudionicima, a ne počiniteljima", rekao je Milina te komentirao činjenicu da je driftanje na stazi tek komunalni prekršaj.

"Zakon o sigurnosti prometa na cestama govori o cestama. Ovo je apsolutno neprimjereno, ali se ne postupa po tom zakonu. To ne može biti obijesna vožnja, kako je regulirana zakonom", kaže Milina.

Odnos policije i HGSS-a

Milina je upitan je li povjerenje između policije i HGSS-a poljuljano, kao što je danas rekao pročelnik riječkog HGSS-a Marko Andrić.

"Siguran sam da tu neće biti nikakvih prijepora oko daljnje suradnje. Ovo je događaj koji je izazvao izuzetnu pažnju javnosti i sumnje da policija nije poduzela sve što je u njenoj nadležnosti, ali to zasigurno neće utjecati na naše povjerenje i suradnju", kazao je Milina za Dnevnik Nove TV.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više