Minimalna plaća od 1. siječnja 3750 kuna. Povećavaju se i porodiljne naknade

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

MINIMALNA neto plaća za 2022. godinu iznosit će 3750 kuna, što je povećanje za 10.3 posto, čime će ujedno minimalna plaća prvi put biti iznad 50 posto prosječne neto plaće, istaknuto je u četvrtak na sjednici vlade, na kojoj je usvojena i Uredba o minimalnoj plaći.

Predsjednik vlade Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice vlade rekao da su oko povećanja minimalne plaće temeljito raspravljene sve opcije koje su bile na stolu, a Ministarstvo rada je provelo konzultacije sa socijalnim partnerima.

 

"Procijenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plaća poveća s postojeće neto minimalne plaće od 3400 kuna na 3750 kuna", izjavio je Plenković, dodajući da će time ona biti i jednostavno pamtljiva, s obzirom na to da je riječ o 500 eura.

Plenković je apostrofirao da je riječ o povećanju od čak 10.3 posto, a odnosi se na oko 51 tisuću zaposlenih koji imaju minimalnu plaću.

"Time prvi put podižemo minimalnu plaću iznad 50 posto prosječne neto plaće. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj", istaknuo je premijer.

Napomenuo je da je prosječna isplaćena neto plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a medijalna plaća 6014 kuna. Prema tim podacima, nova minimalna plaća bi iznosila 52.7 posto prosječne plaće, a 60 posto medijalne plaće.

"To je jedan veliki korak naprijed", ocijenio je predsjednik vlade.

Podsjetio je da je prije pet godina minimalna plaća iznosila 38 posto prosječne plaće. U razdoblju od pet godina tako je povećana za 1254 kune, što je četiri puta više no u prethodne tri vlade, apostrofirao je Plenković.

Bruto plaća 4687,50 kuna

Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić izvijestio je da će od 2022. godine bruto minimalna plaća iznositi 4687,50 kuna.

Pri predlaganju visine minimalne plaće za 2022. godinu, naveo je Jelić, u obzir je uzeto više parametara, pa tako i da je mjerama za očuvanje radnih mjesta minimiziran utjecaj pandemije bolesti covid-19 na tržite rada, ali i da se globalni utjecaj pandemije odrazio na cijene dobara i usluga.

Također, uzeto je u obzir i da je prosječna bruto plaća u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci rasla u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je cilj vlade do kraja mandata postići udio minimalne plaće u prosječnoj plaći od 50 posto, što je u neto iznosu već i postignuto, dok je u bruto iznosu nadomak ostvarenja.

Vlada, podsjetimo, kako je jučer najavio Plenković, povećava i porodiljne naknade s 5654 na 7500 kuna. 

"Osiguravamo dodatna sredstva za socijalne naknade. U kontekstu demografije, osiguravamo povećane naknade za roditeljske dopuste", rekao je Plenković na današnjoj sjednici vlade. 

 

Pročitajte više