Marić komentirao intervju bankarice: Nisam upoznat sa svim detaljima, ali...

Foto: Igor Šoban/Pixsell

ZDRAVKO MARIĆ je na pitanja novinara komentirao ekskluzivni intervju bivše direktorice u RBA Leasingu za Index o tome kako su leasing društva Hrvatima ukrala 700 milijuna kuna.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

>> Odvjetnik za Index o ispovijesti bankarice: Tužite leasing kuće, nema zastare

Ministar smatra da u postupanju regulatorne agencije Hanfe nije bilo pogrešaka.

"Nisam upoznat sa svim detaljima, ali one informacije koje sam dobio od strane Hanfe i gledajući datume i kada je koja prijava izvršena…

Dakle, Hanfa kao i HNB je nezavisni regulator. Oni imaju različite aktivnosti, imaju nadzor i neke druge aktivnosti kojima prate razvoj događanja. Naravno, i oni kroz te nadzorne aktivnosti nešto uoče, a u konačnici neke stvari dolaze i na različite druge načine - informacijama sa strane, izravno iz te industrije itd.

Prema svim ovim datumima, prijavama koje sam vidio, onome u medijskom prostoru, a u konačnici ono najvažnije, što sam dobio od Hanfe, to je da je regulator reagirao odmah i ta rješenja nedugo nakon prijave su izdana. Regulator je djelovao", govori ministar, prenosi N1.

"Hanfa je djelovala dobro"

"U svakom slučaju mislim da svi građani i oni koji sudjeluju, njihovo je da ako imaju saznanja o događajima izvan zakona, da prijave. Na njihove prijave ili bez njih regulator je dužan djelovati. Prema svemu čime raspolažem, Hanfa je djelovala dobro", kaže Marić.

Na pitanje je li reakcija Hanfe ipak stigla prekasno jer veliki dio potraživanja je, tvrdi Hanfa, otišao u zastaru, ministar kaže: "Opet ponavljam, govorim o reakciji Hanfe od same prijave. U ovom konkretnom slučaju okidač za reakciju Hanfe je bila prijava. U drugim slučajevima, vi znate da i HNB I Hanfa djeluju i bez prijave, kad uoče nešto", kaže ministar.

Podsjetimo, odvjetnik Igor Metelko u razgovoru za Index danas je kazao kako nije točno da je nastupila zastara.

"Tumačenje da su leasing kuće u obvezi vratiti tek 20-ak milijuna kuna posljedica je pogrešnog tumačenja općeg zastarnog roka temeljem kojeg bi korisnici leasinga imali pravo na povrat preplaćenih iznosa samo unatrag zadnjih pet godina, umjesto za cijeli sporni period, počev od 2008. Nije sporno trajanje navedenog roka, već kada počinje njegov tijek", objašnjava Metelko dodajući da je na sjednici građanskog odjela Vrhovnog suda RH 30.1.2020. zauzeto novo pravno shvaćanje tako da je odlučeno kako zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva, prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora (ili pojedine odredbe), počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora.

Pročitajte više