Ministar turizma: Za tri ili pet godina bi nam se moglo dogoditi što i Mallorci

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tonči Glavina, ministar turizma i sporta (HDZ), za N1 je komentirao očekivanja od turističke sezone.

Kaže da su zadovoljni brojkama iz predsezone. "Za prvih šest mjeseci imamo još bolje rezultate nego prošle godine što se tiče dolazaka i noćenja. Kad govorimo o rastu fizičkih pokazatelja, onda nas taj rast zanima u tom dijelu godine – predsezone i posezone, dok u ovom glavnom dijelu sezone bih se usudio reći da bi bilo dobro da brojke budu i nešto malo manje."

"Imali smo rast sa 7% dolazaka i 2% za noćenje za ovih pola godine, s tim da je lipanj bio nešto slabiji nego što smo očekivali. Imali smo loše vrijeme prvih 10 dana i to se najviše osjetilo u kampingu, u Istri", naveo je ministar.

Komentirao je i kako Europsko nogometno prvenstvo koje se održava u Njemačkoj utječe na dolazak gostiju. "Imate Euro pa Olimpijske igre, one se održavaju u srcu Europe u dvije zemlje koje su atraktivne, i to u srcu ljeta, i to će se definitivno osjetiti i toga naš turistički sektor mora biti svjestan", kazao je Glavina.

Pitanje održivosti

Ministar je govorio i o stanju tijekom špice sezone, odnosno koliko je to održivo i jesmo li preopterećeni u tom dijelu.

"Kad govorimo o održivosti i očuvanju, to se odnosi i na kvalitetu života i kad lokalno stanovništvo osjeti više tereta nego benefita, to je problem, kao što sad imate na Palma de Mallorci itd. Upravo zato moramo djelovati danas, da nam se te situacije ne dogode za tri ili pet godina", rekao je.

Kaže da je stoga donesen i novi zakon zahvaljujući kojem će moći donositi odluke o limitiranju smještajnih kapaciteta i slično, ali da se odluke moraju donositi utemeljeno na operativnim planovima.

"Mi smo zemlja koja je ograničena prostorom, nismo po veličini kao Francuska, Italija ili Španjolska. Sukladno tome ne trebamo biti zemlja masovnog turizma. Mi smo u samom vrhu po atraktivnosti, trebamo biti destinacija visoke i više dodane vrijednosti, a to znači destinacija u koju dolaze gosti više ili visoke platežne moći, u koju putuju tijekom cijele godine", rekao je.

Odnos cijene i kvalitete

Ipak, ističe da treba pripaziti na odnos cijene i kvalitete. "Ako stvorimo percepciju da smo skupa destinacija, to će nam se obiti o glavu, moramo pripaziti, ne bi trebali biti jeftiniji od Španjolske i Italije, ali niti skuplji."

Ministar se osvrnuo i na potez Venecije u kojoj se sada naplaćuje ulazak u grad. Glavina smatra da su to vatrogasne mjere i nije siguran da će polučiti ozbiljniji rezultat. "Da to sad ide raditi neki hrvatski grad, imali bi antipromociju, ne možda na razini tog grada, ali možda na razini cijelog hrvatskog turizma", rekao je.

Utjecaj klimatskih promjena

Glavina navodi i da je utjecaj klimatskih promjena na turizam također problem. "To postaje ozbiljan problem i to je tema za budućnost, ali i za sadašnjost. Pokrenuli smo zelenu tranziciju hrvatskog gospodarstva i hrvatskog turizma, preko 350 milijuna eura smo u prošlom mandatu dodijelili turističkom sektoru. Sva ta sredstva dolaze s određenim obvezama, a to je da morate kao potencijalni korisnik provesti zelenu tranziciju."

Što se tiče nedostatka radnika u turizmu, kaže da se taj problem privremeno poboljšava uvozom strane radne snage, ali navodi da su hotelijeri ove godine zapošljavali puno više hrvatskih državljana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.