Ministarstvo pokušava oprati Frka-Petešića, ali su se nehotice demantirali

Foto: FAH

IMAMO novi nastavak u sapunici o golemom stanu u centru Zagreba u koji se predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić uselio zahvaljujući tome što je, kako je sam nehotice priznao, lagao o svom prebivalištu.

>> Frka-Petešić dobio državni stan jer se prijavio na Dugom otoku. Tamo ga ne viđaju

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine priopćilo je tako danas da je predstojnik Frka-Petešić ostvario pravo na državni stan neovisno o prebivalištu, reagirajući na pisanje medija o dodjeli stana tom dužnosniku.

>> Ministarstvo o Frka-Petešiću: Ima pravo na državni stan neovisno o prebivalištu

Priopćenje Ministarstva: Prebivalište nije uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana

Nakon brojnih medijskih upita i napisa na temu državnog stana u kojem boravi Frka-Petešić, Ministarstvo je poručilo da mu je dodijeljen stan na korištenje na temelju zahtjeva tadašnjem Ministarstvu državne imovine, odlukom Ministarstva od 13. listopada 2017.

Budući da je Frka-Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta, kaže Ministarstvo ističući da pitanje njegovog prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana.

Stan je velik 96 četvornih metara, a dužnosnik je ostvario pravo na njegovo korištenje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom te u skladu s Uredbom o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna i drugih osoba, kažu u Ministarstvu.

Što kaže Uredba na koju se pozivaju?

Iz Ministarstva se pozivaju na Uredbu o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna ili drugih osoba

No, u članku 19. te Uredbe stoji sljedeće: “Tijela državne uprave, odnosno druga tijela korisnici državnog proračuna kojima se osiguravaju stanovi za službene potrebe iz članaka 12. i 17. ove Uredbe, dužni su Državnom uredu dostaviti obrazloženi zahtjev sa sljedećim elementima:
– naziv tijela koje podnosi zahtjev,
– ime i prezime dužnosnika i naziv njegove dužnosti,
– naziv mjesta obavljanja dužnosti,
– potrebna veličina stana s obzirom na kriterije iz članka 14. stavka 1. ove Uredbe,
– vrijeme trajanja korištenja stana,
– potvrda o mjestu prebivališta,
– podaci o osobama koje će boraviti u stanu s dužnosnikom,
– potpisana izjava dužnosnika da u mjestu obavljana dužnosti on, niti njegov bračni ili izvanbračni drug odnosno osoba s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici nemaju u vlasništvu ili u najmu useljiv stan ili kuću.”

U Uredbi piše suprotno od onoga što sada tvrdi Horvatovo ministarstvo

Dakle, da bi dužnosnik dobio stan, potrebno je i da preda potvrdu o prebivalištu. Istom onom prebivalištu za koje je Frka-Petešić sam potvrdio da je zapravo lažno.

Nadalje, iz Ministarstva ističu da je Frka-Petešić “ostvario pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta”, što je također u suprotnosti sa spomenutom Uredbom, jer baš o mjestu prebivališta ovisi pravo na dodjelu stana na korištenje. Dodatno se zakopavaju tvrdnjom da “pitanje njegovog prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana”, jer je pitanje prebivališta itekako uvjet, kako se vidi iz citirane Uredbe.

U svakom slučaju, bezobrazno spašavanje Plenkovićevog liblinga korištenjem laži i muljaža se nastavlja, propisima, činjenicama i zdravom razumu unatoč.
 

Pročitajte više