Ministarstvo Hrvatima: Ne putujte u Ukrajinu

Ilustracija: EPA

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova (MVEP) preporučuje izbjegavanje putovanja u dijelove Ukrajine koja graniče s Rusijom te odgodu putovanja u ostatak zemlje.  

"Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentriranja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savjetujemo izbjegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom", stoji na stranicama MVEP-a. 

Osobito se to odnosi, dodaje MVEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, ali graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta - Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. 

Ministarstvo hrvatskim državljanima savjetuje i izbjegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluotoka Krima, kao i područja sjeverne Ukrajine koja su u blizini granice s Bjelorusijom.     

SAD povlači diplomate

Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine koja nisu nužna savjetuje se odgoda, a ako se to ne može učiniti "preporučuje se oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora" i uz prethodnu konzultaciju s hrvatskim veleposlanstvom u Ukrajini.

Ovo upozorenje stiže nakon što je američki State Department, navodeći prijetnju od ruske invazije, u nedjelju naredio povlačenje obitelji diplomata iz Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da taj potez smatra "preuranjenom manifestacijom pretjeranog opreza". 

"Zapravo nema većih nedavnih promjena u sigurnosnoj situaciji: prijetnja od novih valova ruske agresije konstanta je od 2014. godine, a grupiranje ruske vojske u blizini granice počelo je u travnju prošle godine", stoji u priopćenju ministarstva. 

Šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da EU neće slijediti američki primjer jer zasad ne vidi razloge za povlačenje diplomata, no to su učinile Australija i Velika Britanija. Njemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatima ako se odluče na to, a savjet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Latvije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više