Ministarstvo: Istospolni partneri će moći posvajati djecu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTARSTVO rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike danas je priopćilo da će "donijeti rješenje o izvršenju" presude Visokog upravnog suda prema kojoj životne partnere treba uzeti u razmatranje prilikom procesa posvojenja.

Potvrdivši primitak drugostupanjske presude Ministarstvo je u priopćenju navelo da će, kao i uvijek do sada, poštivati svaku pravomoćnu odluku suda i pravni poredak Republike Hrvatske.

"Donijet ćemo rješenje u zadanom roku"

"Tom presudom sud je iznio stajalište i zaključke da se tužiteljima, u ovom slučaju životnim partnerima, treba dopustiti pristup postupku procjene podobnosti i prikladnosti za posvojenje s ciljem uklanjanja diskriminacije, odnosno pojednostavljeno - uzeti ih u razmatranje prilikom procesa posvojenja", stoji u priopćenju.

"Po analizi sadržaja presude, pravnih shvaćanja suda, razloga, stajališta i zaključaka iz obrazloženja presude, donijet ćemo rješenje o izvršenju zaprimljene pravomoćne presude u rokovima koji su određeni presudom, uz uvažavanje stajališta i zaključaka suda izloženih u presudi", objavilo je Ministarstvo.

Dugine obitelji: Više vas ne mogu diskriminirati

Udruga Dugine boje obznanila je danas "presedansku presudu" Visokog upravnog suda prema kojoj svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije.

''Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija'', kazao je predsjednik udruge Dugine boje Daniel Martinović dodajući da je presuda presedan.

Pročitajte više

 

Pročitajte više