Ministarstvo: Izrada platforme Cijepise je potpuno transparentna

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MINISTARSTVO zdravstva poručilo je da se proces angažiranja dobavljača za platformu Cijepise provodio transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva time je reagiralo na, kako navode, niz medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme Cijepise ocijenivši te napise tendencioznim.

"Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme Cijepise su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora", navodi se u priopćenju.

Napominjući kako se platforma Cijepise sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, Ministarstvo zdravstva ističe i da se vrijednost tog projekta može izraziti na razini procjene od 4.467.515,63 kuna s uključenim PDV-om.

Firma Beroševog fotografa dobila 196.000 kuna za izradu web stranice

Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana sa servisom za provjeru statusa osigurane osobe. "Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti", poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Navode i da su tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva  kontinuirano rade već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego što je Vili Beroš došao u sustav ministarstva.

"Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup  informacijama - Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu Cijepise provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Pročitajte više