Ministarstvo o prosvjedu Udruge Franak: Nije istina da je vlada izdala potrošače

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

IZ Ministarstva financija danas su reagirali na prosvjed Udruge Franak te ocijenili neistinitim tvrdnje da je vlada izdala hrvatske potrošače.

"Vlada je i samostalno i u suradnji s Državnim odvjetništvom RH kontinuirano tijekom posljednjih nekoliko godina odbijala sve pokušaje kojima se nastojala osporiti najprije ustavnost tzv. Zakona o konverziji CHF kredita, a potom i njihova usklađenost s pravom Europske unije", istaknuli su u priopćenju. 

"Cilj ove vlade je zaštititi potrošače"

Pritom je, kako su proučili, "uvijek i u svim prilikama isključivi cilj ove vlade zaštititi potrošače uz navođenje niza argumenata usmjerenih na dokazivanje da su navedeni zakoni u skladu s Ustavom RH, a potom i u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, tako pridonoseći održavanju tih zakona na snazi, uz naglasak da su doneseni radi uspostavljanja narušene ravnoteže prava i obveza stranka iz takvih ugovora".

"Kako je i Sud Europske unije odluku o pravima potrošača prepustio nacionalnim sudovima te s obzirom na činjenicu da je u tijeku niz postupaka pred sudovima u RH, iznošenje bilo kakvog daljnjeg komentara ili stava bi moglo biti smatrano utjecajem, štoviše čak pritiskom na samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u RH stoga će se Vlada do daljnjeg suzdržati od bilo kakvog komentara", priopćilo je Ministarstvo financija. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više