Ministrica o nevremenu: Štete na staklenicima su strašne, pomoći ćemo proizvođačima

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković danas je u Muću, otvarajući novi Vatrogasni dom vrijedan osam milijuna kuna, ponovila da će Ministarstvo pomoći proizvođačima koji su imali veliku štetu u jučerašnjem nevremenu u Varaždinskoj županiji i ostalim područjima.

Vučković je ranije danas nakon obilaska nekoliko OPG-ova u općini Veliki Bukovec, gdje su u potpunosti uništeni staklenici i plastenici, rekla da u ime Ministarstva poljoprivrede i vlade može potvrditi kako će se ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja. "U suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotrit ćemo i osigurati dodatne mehanizme pomoći", izjavila je Vučković.

"U EU neće biti nestašice hrane"

Novi vatrogasni dom u Muću je s 85 posto sufinanciran EU sredstvima iz - Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je 15 posto sredstava Hrvatske.

Vučković je rekla da su Vatrogasni domovi, pogotovo za male sredine, mjesto okupljanja. "Imaju višenamjenske funkcije, ovdje će se održavati edukacije o zaštiti prirode", kazala je, dodavši da vatrogasci brinu i o najvrjednijim eko i šumskim sustavima, i zato je dobro graditi i pomagati vatrogasnu infrastrukturu.

Upitana ima li Hrvatska strategiju za eventualnu nestašicu hrane, ministrica poljoprivrede je rekla da za sada takve situacije, ne samo u našoj zemlji već i u cijeloj EU, neće biti, s obzirom na to da je EU uglavnom samodostatna u većini poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a Hrvatska je sudionik zajedničkog poljoprivrednog tržišta.

No, napominje kako postoji rizik od povećanja gladi u svijetu i od siromaštva, zbog čega svi moraju pokazati solidarnost.

Štete od nevremena strašne

Na novinarsko pitanje o štetama na varaždinskom području kaže da se one danas još ne mogu procijeniti, a stručna povjerenstva dat će preciznu procjenu.

Putem programa ruralnog razvoja Ministarstvo će ta gospodarstva obnoviti. Ističe kako je riječ o gotovo pola cvjećarske proizvodnje u Hrvatskoj, a štete su i na usjevima, kao i na povrću.

"Štete na staklenicima su strašne, one su stopostotne, u Velikom Bukovcu mislim da 20-ak proizvođača ima jako ozbiljnu štetu, još nekoliko ih ima i u Malom Bukovcu. Kontaktirala sam i druge županije, Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Sisačko-moslavačku koji su jučer također imali veliko nevrijeme. Mogu potvrditi da imamo posebnu mjeru koja funkcionira dobro, pomaže proizvođačima", istaknula je ministrica Vučković.

I u sferi gubitka prihoda će Ministarstvo poljoprivrede i vlada nastojati pomoći konkretno, više nego što se licitira, najavila je Vučković.

Zapovjednik DVD-a Muć Bože Delić rekao je da su izgradnjom Vatrogasnog doma, od oko 700 četvornih metara, stvoreni uvjeti za bolje djelovanje DVD-a na području Općine Muć i Splitsko-dalmatinske županije i za smještaj vrijedne opreme, a otvorene su mogućnosti za stručnu obuku i rad vatrogasaca.

Pročitajte više

 

Pročitajte više