Ministrica Vučković: Cijene su za građane i javni sektor iste kao što su bile

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u subotu da poljoprivredna proizvodnja i produktivnost u poljoprivredi rastu. "U mandatu predsjednika vlade Andreja Plenkovića ipak možemo svjedočiti kontinuiranom rastu poljoprivredne proizvodnje", rekla je Vučković koja je sudjelovala na skupštini u povodu 20. godišnjice Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka održanoj u Popovači.

Dodala je kako, doduše, postoje osobito ranjivi sektori unutar poljoprivrede kao što je mliječno govedarstvo, ali i nedostatna proizvodnja povrća i voća, a tu su i zapuštene poljoprivredne površine, utjecaj iseljavanja ruralnih područja i starenja stanovništva.

"Cijene se ne mijenjaju"

Zahvalila je poljoprivrednicima i istaknula značajan rast produktivnosti koja je sada, kako je rekla, 52 posto veća nego prije šest godina. To, prema njezinim riječima, svjedoči o vrijednom angažmanu, napretku i ulaganjima poljoprivrednika, a doprinos daju i vlada i Ministarstvo poljoprivrede te brze i pravovremene reakcije u krizama.

"Rezultati govore da smo reagirali kako treba", rekla je. Podsjetila je da danas na snagu stupa proljetni paket vlade, vrijedan gotovo 1.7 milijardi eura, koji se, kako je rekla, temelji na tri stupa: zaštiti građana, poduzetništva i javnog sektora od rasta cijena energije, općenitog ublažavanja negativnog utjecaja porasta cijena i raznih potpora u kojima se ističu potpore poljoprivrednicima i ribarima.

"Cijene se ne mijenjaju, ostaju za građane i javni sektor iste kao što su bile. Dakle, građani, kada se osvrnemo na jesen, a isto tako sada i na proljeće, uopće ne osjećaju efekt svega onoga što se oko nas događalo i što je uzrokovalo veliki porast troškova u svim dijelovima EU, odnosno Europe", ustvrdila je.
 

Pročitajte više