Mirela Čavajda i Vanja Jurić dobile nagradu za promicanje društvenih sloboda

Foto: Hina

FOND za druge danas je nagrade "Nada Dimić" za promicanje društvenih sloboda dodijelio Mireli Čavajdi, odvjetnici Vanji Jurić i organizaciji "Are you Syrious?", a nagradu ''Vesna Kesić'' za kritičko novinarstvo novinarki Tamari Opačić.

Fond za druge utemeljili su aktivisti Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a dodjeljuje nagrade s, kako je istaknuto, ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

 

''Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj"

Ovogodišnja nagrada "Nada Dimić" dodijeljena je Mireli Čavajdi, čiji je prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe uzbunio hrvatsko društvo, i njezinoj odvjetnici Vanji Jurić, koja je dala izniman doprinos u borbi za ostvarivanje njezinih prava.

''Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj. Njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, a u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj'', istaknula je u obrazloženju nagrade članica žirija – novinarka Snježana Pavić.

"Nagrada se dodjeljuje osobama ili kolektivu koji su svojim djelom i angažmanom ostavili važan trag u javnom, kulturnom i društvenom životu, čije su originalne, inovativne i provokativne prakse bile motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa", istaknuo je Dobrović.

Osim toga, kazao je i da se tom nagradom odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju, što vodi ka brisanju individualnih i društvenih sloboda.

Odlučile novčani dio nagrade donirati udruzi ''Sjena'' 

Nagrada se sastoji od "ulične kocke" (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika, i od novčanog iznosa od 7500 kuna prikupljenog i od donacija građana kao Nagradu građana i građanki Grada Zagreba.

Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade "Nada Dimić", a ove godine žiri je odlučio da su dobitnice jedne nagrade Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade organizacija ''Are You Syrious?'' za aktivni angažman u pružanju pomoći izbjeglicama.
Mirela Čavajda i Vanja Jurić odlučile su novčani dio donirati udruzi ''Sjena'', koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Prošle godine ustanovljena nagrada "Vesna Kesić" za, kako je istaknuto, hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima, u utorak je na svečanosti ispred zgrade HDLU-a dodijeljena novinarki Tamari Opačić za priču o Iračaninu Omaru Mahdiju.

''Tom pričom razotkrila je način na koji se pravosudni i policijski sustav ponaša, odnosno vrši represiju nad tražiteljima međunarodne zaštite u Hrvatskoj'', istaknula je u obrazloženju članica žirija – novinarka Danka Derifaj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više