Zastupnik DP-a u ZG Skupštini: Novi sustav prikupljanja otpada će izazvati kaos

Foto: PIXSELL/Emica Elvedji

U ZAGREBU je počeo novi model gospodarenja otpadom. Zagrepčani od sada smeće smiju odlagati isključivo u posebnim plavim vrećicama kojih, naravno, nema dovoljno i ne mogu ih još uvijek svi kupiti. Dio građana podržava novu zelenu politiku u metropoli koju, čini se, pod svaku cijenu želi provesti gradonačelnik Tomašević, no veliki dio građana smatra kako je riječ o skrivenom poskupljenju djela komunalnih usluga.

"Novi sustav će izazvati kaos"

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, zastupnik Domovinskog pokreta u zagrebačkoj gradskoj skupštini, smatra da će novi sustav prikupljanja otpada u Zagrebu izazvati kaos.

"Bojim se da hoće izazvati kaos. Nisam zagovornik kaosa, ja sam na strani onih građana koji misle da će sustav ići u smjeru uređivanja i zelene tranzicije, odnosno pojačanog odvojenog prikupljanja. Te vrećice nas na to tjeraju, međutim kamo ćemo s prikupljenim materijalom?

Ako se to građani ne pitaju, gradske vlasti svakako bi trebale, a odgovor na to pitanje je loš. Ne vidim da su gradske vlasti, iako se o tome pričalo, napravile išta po tom pitanju. Ako ovaj model i poluči uspjeh, pitanje je kamo s tim prikupljenim materijalom, ustvrdio je Dobrović na HRT-u.

Mirela Holy: U Zagrebu uopće nemamo model gospodarenja otpadom

Mirela Holy, također bivša ministrica zaštite okoliša i zagovornica zelenih politika ispred SDP-a, tvrdi kako u Zagrebu uopće ne postoji model gospodarenja otpadom jer ne postoji infrastruktura u kojoj bi mogli gospodariti svim frakcijama otpada.

"Zagreb nema kompostanu zato što se nije mogla dogovoriti lokacija za nju. Kada je ideja bila da se izradi u Brezovici, digla se revolucija tamošnjeg stanovništva. Zatim se to pokušalo i na nekim drugim lokacijama, ali građani su i tamo reagirali na isti način, nitko ne želi imati smeće u svom dvorištu.

Međutim, otpad se mora zbrinjavati, određeni dio otpada se mora zbrinjavati, većinom se mora gospodariti. Međutim, ovo što je sad stupilo na snagu nije novi model gospodarenja otpadom, to je samo novi model naplate odvoza otpada.

"Treba izgraditi novu infrastrukturu"

Budimo realni, u Zagrebu uopće nemamo model gospodarenja otpadom jer ne postoji infrastruktura u kojoj bismo mi mogli gospodariti svim frakcijama otpada", ističe Holy i dodaje da to nije samo problem gradskih vlasti već da ni država nije osigurala potrebnu infrastrukturu.

"Država mora napraviti trenutnu sliku stanja, vidjeti kojom infrastrukturom za obradu otpada u Hrvatskoj raspolažemo i onda se treba, vrlo ciljano, na različitim lokacijama izgraditi potrebnu infrastrukturu", poručila je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više