Miro Kovač: Ograničenje cijena nafte neće zaustaviti ruski vojni stroj

Foto: N1

BIVŠI ministar vanjskih poslova Miro Kovač je gostovao u emisiji Novi dan N1 televizije. Kovač je komentirao jučerašnje lažne dojave o postavljenim bombama, energetsku politiku Hrvatske, potencijalno vraćanje Ine u državno vlasništvo te odluku o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju.

Kovač je uvjeren u spremnost hrvatskog sigurnosnog sustava da efikasno odgovori na incidente poput jučerašnjih dojava o postavljenim bombama diljem Hrvatske. "Teško mi je špekulirati jer nemam elemente. Elemente imaju naši ljudi iz sigurnosnih sustava. Prepuštam njima da identificiraju autore ili autora ovih prijetnji", rekao je bivši ministar, koji naglašava da se svaka prijetnja treba shvatiti ozbiljno. 

Kovač, koji će danas sudjelovati na konferenciji vezanoj uz energetsku sigurnost, ističe da je Hrvatska postigla napredak u samodostatnosti. "Mi smo tu negdje u europskom prosjeku, 70 posto smo ovisni o fosilnim gorivima. 30 posto u slučaju Hrvatske su izvori iz obnovljivih izvora", kazao je.  

"Hrvatska sigurno ima šansu tu biti još bolja. Na vrijeme smo prihvatili sugestije prijatelja iz SAD-a i na vrijeme instalirali LNG terminal i da sad imamo dovoljno plina i ne moramo brinuti", dodao je. Ipak, tvrdi da bi bilo dobro da postignemo energetsku neovisnost, odnosno da ne budemo ovisni o plinu i ugljenu.

"Ograničenje cijena nafte neće zaustaviti ruski vojni stroj"

"HEP nije privatiziran i vidimo koliko to nas znači da imamo tvrtku koja proizvodi i prodaje struju. S druge strane, imamo Inu koja više nije samo u hrvatskim rukama i bilo bi dobro da je to drukčije", rekao je Kovač, koji ne skriva vlastitu sklonost opciji da Hrvatska preuzme Inu, prenosi N1

"Postoje tu razni mehanizmi, može se pokrenuti proces pregovora s Mađarima, postoji mogućnost poništavanja ugovora o upravljanju itd. Osobno smatram da gdje ima volje, ima i puta. Generalno su naši odnosi s Mađarskom dobri. Kad je riječ o Ini, tu postoje interesi. Ako mi stvarno želimo Inu i smatramo da je to dobro za našu energetiku, onda postoje načini", komentirao je model preuzimanja Ine.

Osvrnuo se i na potencijalne posljedice odluke o ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. "Ratni stroj to sigurno neće zaustaviti, to je neka vrsta polumjere. Sve u svemu, neće to puno Rusima naštetiti", siguran je bivši ministar.

"Rusi nastavljaju svoje operacije. Bilo je i nekih indirektnih poruka da se krene u pregovore. Putin očito trenutno nije spreman na razgovore o tome. Treba kad-tad privesti ovaj rat kraju", tvrdi Kovač.

Bivši ministar podržava odluku o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju, ali smatra da se na tom planu može još dosta komunicirati s javnošću kako bi se dobila šira javna potpora. "To je u biti nešto što je normalno i prihvatljivo. Mislim da bi se Hrvatska na tom planu mogla dobro afirmirati", zaključio je.
 

Pročitajte više