Miro Kovač: Kad Ukrajina službeno postane članica NATO-a, počinje svjetski rat

Screenshot: RTL

RUSKI predsjednik Vladimir Putin aneksijom je danas formalizirao rusko nezakonito pripajanje četiriju okupiranih regija u Ukrajini, što je najveće prisilno preuzimanje teritorija u Europi od Drugog svjetskog rata.

 

Rusko prisvajanje ukrajinskog teritorija za RTL Danas komentirao je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Kovač: Ukrajinci su jako motivirani, bore se

"Zapad je vrlo aktivan i pomaže Ukrajini, vrlo ozbiljno i solidno. Ukrajinci su vrlo motivirani i bore se te su uzeli jedan dio teritorija natrag. Tako da je Putin u vrlo teškoj situaciji i moje mišljenje je da će tu odluku Putin provesti i u ruskom parlamentu. Međutim, teško će mu biti te teritorije držati jer su Amerikanci vrlo ozbiljno krenuli u obranu Ukrajine", rekao je Kovač.

Rusiji će biti jako teško izdržati, smatra Kovač

"Neminovno je da će Ukrajina biti primljena uskoro u NATO jer je zemlja u sukobu. Oni su već de facto u NATO-u jer zemlje već pomažu Ukrajini. Kada bi službeno Ukrajina bila primljena, to bio onda značilo početak svjetskog rata. To je neformalno jedan rat između Rusije i Zapada. Rusiji će biti jako, jako teško da izdrži jer su Ukrajina i Zapad ustrajni da Ukrajina bude suverena", dodao je Kovač. On smatra da je Putinov poziv na pregovore znak slabosti jer Zelenskij ne želi pregovore, nego se želi boriti.

"Putin želi napraviti razdor na Zapadu, ali neće uspjeti jer smo u ratnom modusu i nema prostora za to", zaključio je Kovač.

Pročitajte više

 

Pročitajte više