Misteriozne eksplozije u ruskim zračnim bazama. "Mogla bi biti napadnuta i Moskva"

Screenshot: Twitter

MISTERIOZNE eksplozije dogodile su se danas u dvije ruske zračne baze daleko od prve linije bojišnice, što povećava mogućnost da je Kijev pronašao način da gađa ruske bombardere dugog dometa koji se koriste u napadima na ukrajinsku infrastrukturu, piše Guardian.

Izvješća ruskih medija i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da se danas rano ujutro dogodila eksplozija u zračnoj bazi Engels-2 u ruskoj regiji Saratov, u kojoj se nalaze bombarderi Tu-95 koji su sudjelovali u napadima krstarećim projektilima na Ukrajinu.

Još jedna eksplozija dogodila se u vojnoj zračnoj bazi u blizini grada Ryazan, manje od 250 milja od Moskve. Troje je poginulo, a petero je ranjeno nakon eksplozije kamiona s gorivom, izvijestili su ruski državni mediji. Ta baza također ima bombardere dugog dometa Tu-95 i Tu-22M.

 

Uzrok dviju eksplozija nije potvrđen. Prema prvim informacijama poginulo je troje, a ozlijeđeno je još devet osoba.

Oštećeni moćni bombarderi?

Ali "Baza", ruska medijska kuća s izvorima u sigurnosnim službama, izvijestila je da je ruska baza u Engelsu napadnuta streljivom koje je gađalo pistu zračne baze. Astra, još jedan neovisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95, koja mogu nositi nuklearno oružje, oštećena u eksploziji. Niti jedan nije naveo izvor svojih informacija.

"Ako je dron došao iz Ukrajine, onda već imaju tehnologiju s dometom od 1000 kilometara, što znači da bi Moskva mogla biti napadnuta. Udare odmazde treba deseterostruko nastaviti", piše ruska novinska kuća Readovka.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obaviješten o incidentima. Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da sigurnosne službe istražuju izvješća o eksploziji u zračnoj bazi Engels. "Želim vas uvjeriti da se nije dogodila nikakva izvanredna situacija u stambenim dijelovima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nikakva civilna infrastruktura nije oštećena.", rekao je guverner regije Saratov Roman Busargin

Pročitajte više