Mlada Slovenka umrla dva tjedna nakon cijepljenja

Foto: EPA

MLADA Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dva tjedna nakon što je cijepljena protiv covida-19 cjepivom proizvođača Johnson & Johnson, objavila je danas Slovenska televizija, pozivajući se na još uvijek neslužbene informacije.

Utvrdi li se da je između smrti dvadesetogodišnjakinje i cijepljenja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji. Službene informacije trebale bi biti iznesene večeras.

Dijagnosticirali joj vensku trombozu

Slovenka s diplomatskom putovnicom, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila tvrtka Johnson & Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Deseci tisuća Slovenaca primili ovo cjepivo

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja kod vektorskih cjepiva koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid-potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

Pročitajte više

 

Pročitajte više