Škoro o slučaju mladića pretučenog zbog pjesme Mata: Država financira cajkaški radio

Foto: Hina

POTPREDSJEDNIK sabora Miroslav Škoro izjavio je, komentirajući premlaćivanje mladića koji je naručio njegovu pjesmu, da je na političarima odgovornost za uspostavu suživota i normalnog komuniciranja.

Škoro je na konferenciji za novinare pokazao fotografiju teško pretučenog 28-godišnjeg Ivana Andrijanića, s ozbiljnim ozljedama glave koje je zadobio na privatnoj zabavi u Starim Jankovcima prije desetak dana jer se, kaže, "usudio zatražiti pjesmu Mata".

 

Kaže da je Andrijanić identificirao napadače kao pripadnike srpske nacionalne manjine pa smatra da se incident dogodio zbog toga što ih je isprovocirala njegova glazbena želja.

"Kako mi je ispričao, na toj zabavi bilo je dosta ljudi, nakon ponoći su se razišli, ostalo ih je nekoliko, a nakon što je on zatražio pjesmu Mata, nekoliko ljudi je nasrnulo na njega", rekao je.

Škoro je mladića sinoć posjetio u njegovu domu u vinkovačkom Novom Selu, nakon što je izašao iz bolnice, te je izrazio ogorčenje jer su nadležni nemili događaj okvalificirali kao "posljedicu uznemiravanja ili remećenja javnog reda i mira".

"U KBC-u Osijek mu je izdana operacijska dijagnoza višestrukog prijeloma lubanje i kosti lica. Mislim da nitko od nas ne bi volio da mu bilo koji član obitelji ode na privatnu zabavu i vrati se u ovakvom stanju, a da to netko proglasi remećenjem javnog reda i mira. Ovo je prije, po mom laičkom mišljenju, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pa čak i pokušaj ubojstva", kaže Škoro.

U Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila

Poručivši kako će se vidjeti štiti li se u tom slučaju nekoga ili ne, ustvrdio je da u Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila za "neke stvari", jer iako trebamo biti ponosni na razinu zaštite manjina u našoj zemlji, ima slučajeva poticanja netrpeljivosti i s njihove strane.

"Ne znam što bi trebao biti razlog, koja rečenica, koja skladba, koji potez da se nekoga ovako unakazi, pogotovo u zemlji u kojoj imamo radijsku postaju, koja se financira jednim dijelom i našim novcima, i koja vrti isključivo glazbu koja mnogima nije simpatična, a kolokvijalno se naziva 'cajkaškom' glazbom, posebice zato što se iz državnog proračuna financiraju i neke tiskovine koje često na osebujan način šire govor netrpeljivosti, pa čak i mržnje", rekao je.

Upitavši je li to možda posljedica djelovanja određenih osoba u javnom i političkom životu, kazao je kako je prošlog tjedna pripadnik srpske nacionalne manjine u saboru generalu Hrvatske vojske vikao: "Ti si se izvukao."

"Ovaj događaj je posljedica odnosa u hrvatskom društvu, činjenice da i dalje imamo segregaciju u obrazovanju. Kome to odgovara i je li to govor mržnje", pita Škoro uz poziv nadležnim institucijama da provedu istragu.

"Na nama političarima je velika odgovornost da usvojimo drugačije načine komuniciranja i doprinesemo na svim mogućim poljima, posebice na zakonodavnim, da se ovakve stvari više ne događaju, da nam djeca odrastaju zajedno kao građani Hrvatske, a ne kao djeca koja se od malih nogu uče mrziti", poručio je.

Pročitajte više