Zvjerski mlatio ženu i djecu, udario joj glavom u stup, tukao u vožnji. Neće u zatvor

Ilustracija: Shutterstock

DVADESETDEVETOGODIŠNJI Slavonac osuđen je na uvjetnu kaznu zbog nasilja u obitelji. Sud ga je nepravomoćno proglasio krivim jer je tijekom 2019. godine, do 25. srpnja, u malom mjestu u Slavoniji, s namjerom da izazove strah i povredu dostojanstva svoje izvanbračne supruge, kao otac petero maloljetne djece, iako svjestan da time narušava uredan psihofizički razvoj djece, suprugu učestalo vrijeđao. Nije joj dopuštao da govori, čupao ju je i šamarao, piše Glas Slavonije.

Dana 24. srpnja 2019. godine zbog svađe oko nedostatka novca i hrane počeo ju je vrijeđati, dva puta ju je ošamario. Žena je pobjegla iz kuće, no sustigao ju je, ponovno ošamario i rekao joj da se mora vratiti kući.

Sljedećeg dana, nakon što mu je supruga počela prigovarati zbog nedostatka novca i hrane jer su djeca gladna, 29-godišnjak ju je vrijeđao i govorio joj da je kurva, da je spavala s drugim ljudima i da će joj djecu poslati u dom, nakon čega ju je tri puta ošamario i snažno povukao rukama, a kako se ona opirala, povukao ju je za kosu i udario njezinom glavom dva puta o drveni stup nadstrešnice, pri čemu joj je govorio da će ju ubiti.

Sve se odvijalo pred djecom, koja su plakala, a supruga se uplašila za vlastiti život. Djecu je udarao po glavi i stražnjici, čime je ugrozio njihovo dostojanstvo i redoviti psihofizički razvoj.

Prijetio smrću

Sud smatra da je 29-godišnjak teško kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji, čime je u člana obitelji izazvao strah za njegovu sigurnost i doveo ga u ponižavajući položaj, prijetio da će ga usmrtiti. Osim toga, zlostavljao je i djecu, čime je počinio pet kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece, i to - nasilje u obitelji i četiri kaznena djela povrede djetetovih prava.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od godine dana, no u zatvor neće ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Također, izvanbračnoj supruzi ne smije prići bliže od 500 metara niti ju uznemiravati iduće dvije godine.

Djeca svjedočila na sudu

Okrivljeni Slavonac na sudu je rekao da se ne osjeća krivim, no žrtva i djeca ispričali su što se događalo. Psiholog u nadležnom Centru za socijalnu skrb obavio je razgovor s dvoje najstarije djece. Ona su mu ispričala kako je tata našao drugu ženu, pa ga po nekoliko dana nije bilo kod kuće jer je bio kod nje, a kada bi došao kući, bio bi pijan i onda bi vikao na djecu i na njihovu majku, davao im "čvrge" ili bi ih udarao po guzi.

Vikao je na njih kada je dolazio ljutit i govorio da su glupi, "kukava vam sreća" i slično. Za dan kada je majka s njima otišla od kuće kažu da je sukob slijedio nakon što je majka pitala jedno dijete hoće li jesti i nudila ga da jede, a otac se naljutio i rekao joj "nemoj se siliti" i ošamario ju.

Udarao je i u vožnji, glavu joj nabio u stup

Sva djeca su to vidjela, a majka je potom zaplakala i otišla se sakriti iza kuće. U drugom slučaju kažu da je, dok su se vozili kamionom, tata rekao mami da mu kupi pivo kad su bili na benzinskoj. Ona je rekla da nema novca, a on ju je šamarao jednom rukom, a drugom rukom je vozio. Djeca su spomenula i da je tata jednom uhvatio mamu za glavu, čupao ju i udario glavom o stup te joj rekao neka ode.

Sud je smatrao da je nepobitno dokazano da je 29-godišnjak svoju djecu duže razdoblje izlagao intenzivnoj psihičkoj boli i traumi jer su djeca svjedočila dugogodišnjem verbalnom i fizičkom nasilju oca nad majkom. Odlučujući o visini kazne, sud je kao otegotnu okolnost uzeo u obzir dosadašnju višestruku prekršajnu i kaznenu osuđivanost jer je muškarac do sada u dva navrata prekršajno osuđivan zbog prekršaja s elementima nasilja, a kazneno uglavnom zbog kaznenih djela protiv imovine.

Sud je uzeo u obzir da okrivljenik više nije u kontaktu sa žrtvom, odselio se i živi u novoj izvanbračnoj zajednici godinu i pol dana te s novom izvanbračnom suprugom ima dijete od četiri mjeseca, radi te uzdržava dijete i novu suprugu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više