MMF: Globalnu ekonomiju čeka najveći test od Drugog svjetskog rata

Ilustracija: Pixsell/Zeljko Lukunic

GLOBALNA ekonomija se zbog niza uzastopnih kriza našla na rubu provalije.

Međunarodni monetarni fond danas je na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu, u Švicarskoj, priopćio da globalno gospodarstvo čeka "možda najveći test od Drugog svjetskog rata".

"Suočili smo se s nizom nesretnih zbivanja", rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Upozorila je da je ruska invazija na Ukrajinu potencirala negativne učinke pandemije covida-19 na ekonomiju, otežavajući gospodarski oporavak i raspirujući inflaciju uz rastuće cijene hrane i goriva, piše CNN.

Ograničenja trgovine

Države opterećuju i rastuće kamatne stope, a tvrtke i kućanstva se moraju nositi s velikim dugovanjima. Rizik predstavljaju i turbulencije na tržištu te stalna ograničenja lanca opskrbe. Dodatno, problem stvaraju i klimatske promjene.

Kako bi se smanjio stres na gospodarstvo, MMF poziva na sastanke vladinih dužnosnika i poslovnih čelnika u Davosu kako bi razgovarali o smanjenju trgovinskih barijera.

Dok se mnoge zemlje bore sa sve većim troškovima života svojih građana, neke idu u suprotnom smjeru i uvode ograničenja na trgovinu hranom i poljoprivrednim proizvodima koja mogu pogoršati nestašicu i povećati cijene na globalnoj razini.

Primjerice, ranije ovog mjeseca je zbog odluke Indije da zabrani izvoz pšenice došlo do porasta cijena žitarica, iako je riječ o relativno malom izvozniku. Indonezija je zabranila većinu izvoza palminog ulja u travnju kako bi zaštitila domaće zalihe, ali ovoga tjedna namjerava ukinuti tu zabranu.

Pročitajte više