MMF: Pad afganistanskog gospodarstva potaknut će izbjegličku krizu

Foto: EPA

AFGANISTANSKA ekonomija ove bi godine mogla pasti za 30 posto, što će vjerojatno potaknuti izbjegličku krizu koja će utjecati na susjedne države, Tursku i Europu, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u kolovozu zaustavio 370 milijuna dolara financijske pomoći Afganistan zbog "nejasnoća u međunarodnoj zajednici" oko priznanja nove talibanske vlade, pisao je BBC. 

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena početkom prošlog mjeseca objavila je pak da ne planira osloboditi milijarde dolara vrijedne afganistanske rezerve zlata, investicija i rezerva u stranim valutama koje Afganistan drži u SAD-u, a koje je Washington zamrznuo nakon što su talibani preuzeli vlast. 

MMF je u utorak objavio kako afganistanskom gospodarstvu, ovisnom o humanitarnoj pomoći, "prijete teške fiskalne i krize u bilancama plaćanja". 

"Rezultirajući pad životnog standarda prijeti siromaštvom milijuna stanovnika te bi on mogao dovesti do humanitarne krize", stoji u ekonomskim predviđanjima MMF-a. 

Tadžikistan je prošli mjesec objavio da ne može priuštiti primanje velikog broja migranata

Ta organizacija sa sjedištem u Washingtonu očekuje da će Afganistan ekonomski i sigurnosno utjecati na regiju i šire te da očekuje rast broja izbjeglica.

"Veliki priljev izbjeglica mogao bi stvoriti pritisak na javne financije i tržišta rada u državama domaćinima, dovesti do socijalnih tenzija i naglasiti potrebu pomoći međunarodne zajednice", objavio je MMF. 

Računajući da će srednjoazijsku državu napustiti još milijun državljana, MMF smatra da će trošak njihovog smještaja narasti do 100 milijuna dolara u Tadžikistanu (1.3 posto BDP-a te države), oko 300 milijuna u Iranu (0.03 posto) i više od 500 milijuna u Pakistanu (0.2 posto). 

Tadžikistan je prošli mjesec objavio da ne može priuštiti primanje velikog broja migranata bez međunarodne financijske pomoći. Druge države srednje Azije također su objavile da ne planiraju primati izbjeglice. 

Pročitajte više