MORH: Hrvatski vojnici nisu ozlijeđeni u sukobima na Kosovu

Foto: EPA

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), koji su dio međunarodnih mirovnih snaga pod vodstvom NATO saveza u Kosovu (KFOR), nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je u ponedjeljak došlo na sjeveru zemlje niti je itko od njih ozlijeđen, objavilo je hrvatsko ministarstvo obrane.

Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali. "Pripadnici HRVCON-a ne sudjeluju u sukobu na Kosovu. Hrvatska kontinuirano prati situaciju i u kontaktu je sa zapovjedništvom KFOR-a i saveznicima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Srbi većina samo na sjeveru Kosova

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u nedjelju Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom, nakon što je u petak izbio sukob između kosovske policije i prosvjednika koji se protive albanskim dužnosnicima u područjima s pretežito srpskim stanovništvom. Sukobi su izazvali reakciju Srbije, koja je svoju vojsku stavila u stanje borbene pripravnosti i približila je granici. 

Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju proglašenje nezavisnosti od Srbije iz 2008., već i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom. Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova, a Srbi su većina samo na sjeveru. HRVCON broji ukupno 151 pripadnika hrvatske vojske, a prvi hrvatski kontingent na Kosovu sastojao se 2009. godine od 20 pripadnika.

Pročitajte više