MORH odgovorio Milanoviću: Nije istina da samo mi organiziramo obljetnicu Oluje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

IZ MINISTARSTVA obrane reagirali su na izjave predsjednika Zorana Milanovića da je odgovornost Ministarstva što su neki generali dovedeni u nezgodnu situaciju uoči Dana pobjede. Milanović je također rekao da su MORH i ministar preuzeli organizaciju obljetnice, ali da će to iduće godine preuzeti on.

"Zbog neistinitih tvrdnji iznesenih u pojedinim medijima u srijedu, 4. kolovoza 2021. godine, vezano za organizaciju obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja i pozivanje članova Generalskog zbora, u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati", priopćeno je u srijedu.

Prije svega, ističe se, nije točna informacija da su MORH i ministar obrane preuzeli organizaciju ove obljetnice.

Naime, podsjeća se, na 66. sjednici vlade RH, koja je održana 8. srpnja 2021., donesena je Odluka o osnivanju međuresornog Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnost i Dana hrvatskih branitelja.

Navedenom Odlukom Organizacijski odbor sastoji se od predstavnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednika vlade Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, Hrvatske radiotelevizije te gradonačelnika Grada Knina.

Za koordinatora Organizacijskog odbora određen je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Zadaća Organizacijskog odbora je izrada programa te pripreme i organizacije središnjega obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. i 5. kolovoza 2021. u Kninu.

U skladu s navedenim, navodi MORH, sve organizacijske odluke o obljetnici donio je Organizacijski odbor, o čemu su sve institucije uključene u rad Organizacijskog odbora imale informaciju tako da nije točno da su MORH, MUP ili Ministarstvo hrvatskih branitelja samostalno donijeli bilo kakvu odluku koja nije izglasana na Organizacijskom odboru.

MORH ističe kako je na Organizacijskom odboru izglasano da nema organiziranog prijevoza i smještaja za uzvanike. Isto tako, sukladno dogovoru, Generalski zbor se, dodaje se u priopćenju, izjasnio kako će samostalno pozivati svoje članove te je tako i odrađeno.

Samostalno su odredili i dostavili popis generala koji će nazočiti ovogodišnjoj obljetnici Oluje u Kninu. Prema trenutno aktualnim informacijama, ukupno je 18 umirovljenih generala, članova Generalskog zbora, potvrdilo dolazak na svečanost, dodaje se u priopćenju.

Što se tiče dodjele generalskih činova, MORH ističe kako je jasno propisana zakonska procedura temeljem koje će za ovogodišnju 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja jedan brigadir Hrvatske vojske biti promaknut u čin brigadnog generala.

Pročitajte više

 

Pročitajte više