Moskva onemogućava život LGBT osobama: "Tradicija, a ne poput liberalnog Zapada"

Foto: EPA

RUSKI parlament odobrio je prijedlog zakona koji proširuje zabranu "LGBT propagande" i ograničava "demonstriranje LGBT ponašanja", čineći bilo kakvo izražavanje LGBT načina života gotovo nemogućim.

Prema novom zakonu, koji još trebaju odobriti gornji dom parlamenta i predsjednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koje se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti - bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama - mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

"Brane tradicionalne vrijednosti"

Prethodno je zakon zabranjivao samo "promicanje LGBT načina života usmjereno na djecu". Novi prijedlog zakona zabranjuje i "demonstriranje LGBT ponašanja djeci". Zastupnici kažu da brane tradicionalne vrijednosti "ruskog svijeta" protiv liberalnog Zapada, za koji kažu da je odlučan uništiti ih - što je argument koji dužnosnici sve više koriste kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gej pridea i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da je namjera novog zakona potpuno istjerati iz javnog života takozvane "netradicionalne" LGBT stilove života koje prakticiraju lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više