Benčić i Grbin od Vujčića zatražili obustavu prodaje kredita utjerivačima dugova

Saborski zastupnici Sandra Benčić (Možemo) i Peđa Grbin (SDP) uputili su pismo guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću u kojem od njega traže da privremeno obustavi prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja.

Nakon dva nedavna slučaja curenja podataka, odnosno kršenja prava na privatnost građana čije su dugove otkupile agencije za naplatu potraživanja (EOS Matrix i B2 Kapital), zastupnici iz redova Možemo i SDP-a zahtijevaju od guvernera HNB-a da izmijeni Odluku o kupoprodaji plasmana kreditnih institucija.

"Molimo Vas da do donošenja zakona kojim će se regulirati agencije i njihovo postupanje, stavite moratorij na prodaju plasmana koji proizlaze iz potrošačkih ugovora, uključujući i stambeno potrošačke ugovore o kreditu", naveli su u pismu.

"Kreditna institucija solidarno odgovorna"

Benčić i Grbin napominju da HNB nema nikakve mehanizme zaštite dužnika nakon što njihovi dugovi iz banaka prijeđu u agencije za naplatu potraživanja. Usprkos tome, HNB odobrava prodaju dugovanja iznad određene vrijednosti propisane odlukom, ali se onda mora osigurati zaštita dužnika sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, dodaju.

"Prema Zakonu, kreditna institucija je solidarno odgovorna ako dužnik dođe u pravno ili stvarno lošiji položaj kod stjecatelja. Hrvatska udruga banaka javno se ogradila od takve odgovornosti u slučajevima kršenja zaštite osobnih podataka smatrajući da je sva odgovornost u trenutku kupoprodaje prešla na stjecatelja", stoji u pismu.

Oporbeni zastupnici upozoravaju na potpuni nedostatak regulacije rada agencija za naplatu potraživanja, koje su se našle pod sumnjom da razmjenjuju osobne podatke dužnika, kao i podatke o njihovoj djeci, odnosno maloljetnim osobama.

Pročitajte više