Možemo: Koji europski grad dopušta ovakve manifestacije u najužoj gradskoj jezgri?

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

PULSKA platforma Možemo oglasila se priopćenjem o sedmodnevnoj manifestaciji Pula Music Week, koja je sinoć započela u Areni, jer smatra problematičnim što se takav događaj odvija u središtu grada usred turističke sezone.

Možemo ističe da se zalaže za turizam koji je odgovoran prema svojoj sredini i građanima i koji u središte razvoja stavlja građane i njihove potrebe, a ne kratkoročne i uskogrudne interese privatnih investitora.

"Građanima je obećan povratak života u centar grada, a umjesto da se stvaraju preduvjeti za život u njemu, od njega se radi 'Frankensteinovo čudovište' i forsiranim sadržajima još više tjera stanovnike iz njega. Starogradska jezgra tako ljeti postaje turistificirani resort, komunalni horor, a zimi društvena pustinja", kaže se u priopćenju.

Posebno problematičnim smatraju sedmodnevni festival elektronske glazbe u sklopu Pula Music Weeka, koji je započeo sinoć, stoga od organizatora i Gradske uprave traže odgovore na pitanja zašto je događaj planiran usred ionako intenzivne turističke sezone i to na lokaciji u središtu grada umjesto na mjestu prostorno prigodnijim za tako veliku manifestaciju.

 

Imaju li građani pravo na odštetu?

"Koji još grad u Hrvatskoj, Europi i svijetu dopušta ovakve manifestacije u najužoj gradskoj jezgri, u razdoblju koje je opterećeno velikim priljevom turista, jesu li napravljene studije koje govore o pozitivnim i negativnim posljedicama takve manifestacije te imaju li građani u okolici Arene pravo tražiti odštetu zbog narušavanja kvalitete života", pita Možemo.

"Hoće li se sutra Gradska uprava žaliti na pusti grad i organizirati inicijative 'Dođi u grad', a izravno je odgovorna za potencijalno daljnje raseljavanje i odumiranje gradske jezgre, i zašto pročelnica za kulturu, zajedno s gradonačelnikom, govori kako nam 'može biti čast' da smo domaćini ovakve manifestacije, kada ne postoje nikakvi uvjerljivi argumenti da je riječ o sadržaju koji osnažuje društveni i kulturni život grada, već upravo suprotno, može ga u potpunosti dokrajčiti", dodaju.

Iz pulskog Možemo stoga poručuju: "Društveni život Da, festivali i koncerti DA, turizam DA, ali onaj koji je odgovoran i uključuje lokalnu zajednicu i njezine potrebe."

"Suštinski, ovo je pretvaranje Pule u još jednu kulisu i destinaciju na obali, a ako sumnjate u posljedice toga, pogledajte samo kako danas izgledaju središta Dubrovnika, Splita ili Zadra", upozoravaju iz Možemo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više