Musk svojim satelitima pomaže Floridi nakon što ju je poharao uragan

Foto: EPA

GUVERNER Floride Ron DeSantis rekao je da je izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk pristao pružiti satelitsku internetsku uslugu svoje kompanije - Starlink - za pomoć u odgovoru na uragan Ian u područjima jugozapadne Floride koja su još uvijek bez internetske veze.

"Surađujemo s Elonom Muskom i SpaceX-om. Oni pozicioniraju satelite Starlink kako bi osigurali dobru pokrivenost jugozapadne Floride i drugih pogođenih područja", rekao je DeSantis novinarima. "Očekujemo 120 dodatnih velikih Starlink jedinica koje će biti raspoređene na jugozapadu Floride", dodao je.

Florida te Sjeverna i Južna Karolina pokušavaju se oporaviti od razaranja koje je izazvao uragan Ian, jedna od najjačih oluja koje su pogodile američko kopno, koja je ostavila desetke milijardi dolara šteta i nepoznati broj umrlih.

Nepoznat broj žrtava

Oluja je u srijedu pogodila floridsku obalu Meksičkog zaljeva, pretvorivši obalne gradove u područja katastrofe. Ceste na mjestu udara Iana na Južnu Karolinu poplavljene su i blokirane drvećem, dok su brojni stupovi oštećeni. Oko 1.9 milijuna domova i tvrtki ostalo je bez struje u Karolini i na Floridi, prema web stranici za praćenje PowerOutage.us.

I broj žrtava i troškovi obnove ostaju nepoznati, ali kako je Florida ulazila u treći dan nakon prvog udarca Iana, razmjeri štete postajali su očiti. Postoje izvješća o najmanje 21 smrtnom slučaju, rekao je Kevin Guthrie, direktor državnog Odjela za upravljanje hitnim situacijama, na jutarnjem brifingu u petak.

Pročitajte više