Muškarac srušio dvije biste iz antičkog Rima u Vatikanskim muzejima. Uhićen je

Ilustracija: EPA

MUŠKARAC je danas srušio dvije drevne biste iz antičkog Rima u Vatikanskim muzejima, uzrokujući time umjerenu štetu prije nego što ga je osoblje zaustavilo i uhitilo, rekao je izvor iz muzeja, navodi Reuters.

Izvor je anonimno, pošto je istraga u tijeku, za Reuters rekao da je riječ o muškarcu u 50-ima koji se "čudno ponašao".

Srušio je dvije biste s postolja u muzejskoj dvorani Chiaramonti, u kojoj se nalazi više od 1000 eksponata i jedna je od najvažnijih zbirki rimskih bista.

Oštećene dvije biste

Osoblje muzeja obuzdalo je muškarca, a vatikanska policija stigla je nekoliko minuta kasnije kako bi ga uhitila. Dvije biste su oštećene, ali ne jako, rekao je izvor dodajući da su već odnesene u restauratorski laboratorij u muzeju na popravak.

Fotografije koje su posjetitelji snimili i objavili na društvenim mrežama prikazuju dvije razbijene biste kako leže na mramornom podu. Nakon što su morali zatvoriti ili smanjiti radno vrijeme tijekom pandemije, sada Vatikanski muzeji primaju velik broj posjetitelja.

Mađar 1972. u bazilici sv. Petra u Vatikanu maljem udario Michelangelovu Pietu

Vatikanske muzeje godišnje je prije pandemije posjećivalo šest milijuna turista. Najozloglašeniji napad na umjetnine u Vatikanu dogodio se 1972. godine kada je jedan Mađar preskočio oltar u bazilici svetog Petra i maljem udario Michelangelovu Pietu.

Otrgnuo je gospinu lijevu ruku te joj je okrznuo nos i veo. To renesansno remek-djelo sada je iza neprobojnog stakla.

Pročitajte više

 

Pročitajte više