Na Crvenom trgu slave aneksiju, okupio se ogroman broj ljudi. Pogledajte fotografije

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija "pobijediti" u sukobu s Ukrajinom, na skupu održanom na Crvenom trgu u središtu Moskve u čast pripojenja četiriju ukrajinskih teritorija. "Pobijedit ćemo!" poručio je ruski predsjednik, što je popraćeno pljeskom nekoliko tisuća njegovih pristaša od kojih su neki nosili ruske zastave.

"Dobrodošli kući!" rekao je obraćajući se stanovnicima anektiranih ukrajinskih područja, poručivši im da su se "vratili u svoju povijesnu domovinu". Putin je govorio pred gledateljima pozvanim da prate pop koncert na Crvenom trgu koji je prenosila televizija.

"Rusija ne otvara samo vrata svoje kuće za te ljude, ona otvara svoje srce", rekao je na posebno za tu prigodu postavljenoj pozornici na poznatom trgu podno zidina Kremlja.

Postavljen veliki zaslon i moćan razglas

Među nazočnim mnoštvom mogao se vidjeti velik broj ruskih zastava, javio je novinar AFP-a. Neki su nosili vrpce svetog Jurja s crnim i narančastim prugama, što je nekadašnje carsko vojno odličje koje je poslije postalo simbol pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom.

Nekoliko velikih zaslona i moćan razglas postavljeni su kako bi okupljeni mogli pratiti govor ruskog predsjednika i nastup poznatih ruskih glazbenika. "Sada smo jači jer smo ujedinjeni", rekao je Putin s mikrofonom u ruci.

Ruski predsjednik je istaknuo da je ovo "poseban, povijesti dan istine i pravde" u času kada ruski vojnici "junački brane odluku ljudi" u Ukrajini.

"Učinit ćemo sve kako bismo pomogli našoj braći i sestrama u Zaporižji, Hersonu, Luhansku i Donjecku, kako bismo ojačali njihovu sigurnost, pokrenuli gospodarstvo i obnovu", rekao je nekoliko sati nakon što je na svečanosti u Kremlju potpisao odluku o pripojenju četiriju ukrajinskih područja.

Zapad osudio aneksiju, Ukrajina najavila oslobađanje

Čelnici zapadnih zemalja u petak su kolektivno, poput Europskog vijeća, i pojedinačno osudili rusku aneksiju četiriju okupiranih ukrajinskih regija. Ukrajina je službeno zatražila prijem u NATO, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je da je Kijev spreman razgovarati s Rusijom, ali ne dok joj je Putin predsjednik.

Kijev je u petak poručio da će ukrajinska vojska nastaviti oslobađanje svog teritorija koji je okupirala Rusija i da se "ništa ne mijenja" nakon što je Putin proglasio pripajanje četiri djelomično okupirane ukrajinske regije Rusiji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više