Na današnji dan snimljena je čuvena fotografija generala Stipetića

Foto: Hrvatski časnički zbor

POKRAJ Gornjeg Viduševca na glinskom području u ponedjeljak je svečano obilježena 27. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. Srpske Krajine Hrvatskoj vojsci, čime je i formalno završena oslobodilačka Vojno-redarstvena operacija (VRO) Oluja u kolovozu 1995..

Sam čin predaje s vojnog se gledišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske, pa je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja Republike Hrvatske.

Tom je prilikom 8. kolovoza 1995. pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, potpisao i predao oko 5000 vojnika, 13 tenkova, 15 teških topova i veliku količinu drugog naoružanje hrvatskom generalu Petru Stipetiću, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera OS-a RH.

"Jedan od najupečatljivijih simbola Oluje"

Na svečanosti u spomen-području izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, istaknula je da ovakvim okupljanjima ukazujemo na jedan od najznačajnijih događaja iz slavodobitnog Domovinskog rata.

"Ovdje se prisjećamo velike završne pobjede i predaje neprijateljske vojske. Uz podizanje hrvatskog stijega u Kninu, to je jedan od najupečatljivijih simbola Oluje", rekla je Komes.

Naglasila je kako je postupanje prema neprijateljskim agresorskim postrojbama potvrdilo čistoću časti Hrvatske vojske, koja je i u nadmoći prema neprijatelju koji se predaje pristupila prema svim časnim, ratnim običajima.  

"Nijedna žrtva u Domovinskom ratu nije bila uzaludna, nijedna pobjeda nepotrebna, ali pobjeda svih pobjeda bila je predaja 21. korpusa, potpisana na haubi jednog automobila", rekao je izaslanik predsjednika vlade RH, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić. "Ovdje je ovjerena hrvatska putovnica za mir, slobodu i demokraciju", zaključio je.

Svjedočanstva logoraša u dokumentarcu

Gradonačelnik Gline Ivan Janković podsjetio je kako je Glinu među prvima napao velikosrpski agresor 26. lipnja 1991., nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, a ovdje je vojno i završio Domovinski rat. Naglasio je da su Glina i Glinjani, zahvaljujući zajedništvu, dali i golem doprinos Domovinskom ratu. 

Svečanosti su bili nazočni brigadir Siniša Šimćev kao izaslanik predsjednika RH, državni tajnik Stjepan Sučić kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja, roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi gosti.

U sklopu svečanosti zapaljene su svijeće kod Spomen-sobe glinskih logoraša, a potom je u Hrvatskom domu održana projekcija dokumentarnog filma Magistrala ratnog zločina - Logor Glina, u kojem 25 bivših zatočenika svjedoči o nepoznatim detaljima boravka u glinskom logoru. 

Osim preživjelih logoraša, u filmu sudjeluju i obitelji zatočenika koje su opisale trenutke u kojima su doznale da su njihovi najmiliji završili u logoru ili su tamo ubijeni. 

Pročitajte više