Na Kosovu iz zasjede ubijen policajac. Kurti: Okružili smo napadače, ima ih 30

Foto: Profimedia

Sukobi između policije i napadača na sjeveru Kosova i dalje traju, objavio je kosovski premijer Albin Kurti nekoliko sati nakon što je iz zasjede ubijen policajac. Kurti je rekao kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju. 

"Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijski naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama", kazao je Kurti tijekom konferencije za medije. 

Naglasio je da se skupina nalazi u manastiru i oko njega u selu Banjska, gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja. Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada. 

"Vidimo naoružane ljude u uniformama. Pucaju na nas, mi uzvraćamo paljbu"

"Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu", rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse. Kurtijeva izjava dolazi nekoliko sati nakon što je zasjedu prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji. 

"Organizirani kriminal s političkom, financijskom i logističkom podrškom dužnosnika u Beogradu napada našu zemlju", napisao je na društvenim mrežama. 

Zatvoreni granični prijelazi 

Kurti je u poslijepodnevnim satima objavio fotografije navodnih napadača na kojima se vide vozila bez registracijskih oznaka. Srpska javna televizija RTS ranije je izvijestila da su zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak. 

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje "orkestrirane, nasilne" napade na kosovsku policiju koja ima "punu i legitimnu odgovornost" za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU na Kosovu i NATO-ovih snaga KFOR-a. 

Vlada u Beogradu zasad nije komentirala situaciju na Kosovu, no predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se o toj temi obratiti u poslijepodnevnim satima. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više