Na Kvarneru bi sezona mogla premašiti rekordnu 2019.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PREMA podacima TZ Kvarnera, na Kvarneru je u lipnju ostvareno 2.6 milijuna noćenja, što je 97 posto noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom te 68 posto više noćenja nego u lipnju prošle godine pa se očekuje da će ovogodišnja sezona biti na razini ili premašiti rezultate iz 2019.

Rečeno je to u četvrtak nakon sjednice Turističkog vijeća TZ Kvarnera, održane u Centru za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Od siječnja do lipnja ostvareno je više od četiri milijuna noćenja, što je 97 posto noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. te 92 posto više u usporedbi s 2021.

Gostiju iz Njemačke je najviše, više nego 2019., a odlični se rezultati očekuju i s tržišta Austrije, Češke i Slovačke. Najave za srpanj i sezonu su jako dobre, a u prvih nekoliko dana srpnja ostvareno je gotovo 400 tisuća noćenja.

Rast prometa u objektima s pet zvjezdica

Predsjednik Turističke zajednice Kvarnera, župan Zlatko Komadina naglasio je da rastu najveća tržišta, kao njemačko, koje ostvaruje oko 30 posto noćenja, a sada raste devet posto, što je, smatra, dobar znak da bi ovogodišnja glavna sezona mogla premašiti 2019.

Ocijenio je da su se ulaganja u kvalitetu, brendiranje i proizvode kvarnerskog turizma pokazala izvrsnima jer su objekti veće kvalitete stalno popunjeni i s boljim cijenama.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ocijenila je da mogu biti zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone. Uočljiva je velika potražnja za objektima visoke kategorije i kvalitetnim proizvodima, a izvanpansionska potrošnja raste. Godinama se ulagalo u kvalitetu jer, kaže, želja nije bila da Kvarner bude destinacija za masovni turizam, nego da razvija nove proizvode s komparativnim prednostima.

Ove godine je turistički promet u objektima s pet zvjezdica povećan za 29 posto, dolaze gosti bolje platežne moći, dodala je.

Komentirajući to što očekivanja riječkih ugostitelja i trgovaca o povećanom prometu nisu posve ispunjena tijekom nedavnog dolaska dvaju kruzera u riječku luku, Peršić Živadinov kazala je da veliki kruzeri već imaju organizirane izlete, koji se prodaju na brodovima, i autobusima odlaze na određene destinacije.

"Za velike kruzere napravili smo niz prijedloga izleta, primjerice u Gorski kotar i udaljenije destinacije, kako bi gosti upoznali i taj dio ponude", rekla je.

Naglasila je da u riječku luku na godinu pristaje i oko 350 manjih putničkih brodova za kružna putovanja te da se putnici s tih brodova dulje zadržavaju i više troše, ali se, kaže, o njima manje govori nego o gostima s velikih kruzera.

Pročitajte više