Na otoku Krku ubijeno 1600 divljih svinja i dvostruko više čagljeva nego lani

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

NA KVARNERSKIM otocima i u zaobalju u ovoj lovnoj godini znatno je povećan lov na divlje svinje, a samo na otoku Krku ulovljeno je 1600 divljih svinja, rečeno je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Pročelnik za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je kako je samo na otoku Krku ulovljeno 1600 divljih svinja, što je gotovo na razini cijele prošle godine, a odstrel čagljeva je gotovo dvostruko veći, zbog čega su štete znatnije smanjene.

Ocijenio je da su tome pridonijeli redoviti sastanci s Lovačkim savezom i zahtjevi za pojačanim lovom i izvještavanjem.

"Svinje dolaze u naseljena područja zbog hrane"

Brajan je rekao da divlje svinje dolaze u naseljena područja zbog nedostatka hrane i odloženog otpada te da su divlje svinje u naseljenim mjestima, prema Zakonu o lovstvu, u ovlasti gradova i općina, koji su dužni donijeti program i protokole lova u suglasnosti s mjerodavnim ministarstvom.

O toj temi razgovaralo se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, izvijestio je Brajan i dodao da su najavljene i izmjene Zakona o lovstvu kako bi njegova provedba bila učinkovitija.

Pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar-Jurković rekla je da su Centar za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, unatoč pandemiji, dobro posjećeni.

Od srpnja, kada je otvoren, Centar za velike zvijeri posjetilo je 5200 ljudi, a Centar za bjeloglave supove tijekom godine obiđe 8000 posjetitelja.

Novi projekti u oporavilištu za bjeloglave supove

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Irena Jurić rekla je da je za projekt unaprjeđenja oporavilišta i povećanje kapaciteta za bjeloglave supove ta ustanova osigurala 100-postotno sufinanciranje od 880 tisuća kuna, od kojih je 85 posto iz europskih fondova.

Bit će uređen ambulantni prostor, opremljen laboratorij i nabavljena hladnjača za skladištenje hrane, a očekuje se da će projekt biti završen u ljeto sljedeće godine.

Javna ustanova Priroda s vodećim partnerom, udrugom Biom aplicirala je i na program LIFE 2021., u projektu „LIFE SUPport“, kako bi se očuvala populacija bjeloglavih supova.

Vrijednost projekta je 2.4 milijuna eura, provodio bi se pet godina, a unaprijedio bi se monitoring, spriječile opasnosti od dalekovoda, trovanja i odstrela.

Prije prijave pilot-projektom se testirala otpornost videoopreme na vremenske uvjete, pretežito buru, a kamera je pratila ptičja gnijezda u stvarnom vremenu.

Komadina: Nadam se da će se radovi u Mrtvaškoj uskoro nastaviti

Župan Zlatko Komadina najavio je posljednju ovogodišnju sjednicu Županijske skupštine za 16. prosinca, kada će se raspravljati o županijskom proračunu za 2022. To je do sada najveći županijski proračun od 1.5 milijardi kuna, od kojih se po 40 posto odnosi na školstvo i zdravstvo.

Na novinarsko pitanje o nastavku radova u luci Mrtvaškoj, župan je odgovorio da je održano više sastanaka, posljednji na Malom Lošinju, te da će se sutra održati novi sastanak na kojemu će se iz županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze očitovati o stajalištima mještana Ilovika o predloženom rješenju. Nada se da će se radovi u Mrtvaškoj uskoro nastaviti te da će se omogućiti privremeno pristanište za plovila s Ilovika.

Pročitajte više