Na Rabu pronađena živa periska

Foto: Javna ustanova Priroda

IZ javne ustanove Priroda izvijestili su danas da je u podmorju Barbata na otoku Rabu pronađena živa periska i odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje. Zbog masovnog pomora plemenite periske brojne institucije i stručnjaci intenzivno se bave praćenjem stanja, ali i provode pojedine aktivnosti kako bi se pokušalo spriječiti potpuno izumiranje ovog "diva", strogo zaštićenog školjkaša Sredozemnog i Jadranskog mora.

Tijekom protekle dvije godine zabilježen je iznimno velik odaziv građana, koji su neumorno pomagali svojim dojavama o potencijalno živim periskama. Nažalost, u većini slučajeva ronjenjem na terenu moglo se samo utvrditi procijenjeno stanje uginulih periski. No, senzibiliziranost ljudi te doprinos u borbi za očuvanje ove vrste rezultirali su vrijednim podacima prikupljenim na terenu, što omogućava bolji uvid u stanje te je znanstvenicima podloga za daljnji rad na spašavanju plemenitih periski.

Stoga je radost i optimizam pobudila dojava da je na otoku Rabu, u Barbatu, uočena potencijalno živa periska, ističe ravnateljica JU Priroda Irena Jurić te dodaje da im je ovu lijepu vijest dojavila Rabljanka Mia Rizner, arheologinja, ali i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom.

Organizirano postavljanje zaštitnog kaveza

Dostavila je snimke te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj perisci. Budući da je cijela uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, tako je i pozicija ove periske na takvom mjestu da postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja sidrima ili drugom aktivnošću.

Javna ustanova "Priroda" kontaktirala je kolegu iz WWF Adria, također Rabljanina Patrika Krstinića, te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza. U pomoć se odazvao i KPA Amfora iz Raba te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić - Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza.

Budući da se radi o iznimno prometnoj zoni plovidbe, uključila se i Županijska lučka uprava Rab, kako bi se iznašlo rješenje koje neće ugroziti plovidbu, ali i omogućiti adekvatnu zaštitu. Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom "Istraživanje u tijeku-ne dirati!", s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu takvu lokaciju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više