Na Wall Streetu Dow Jones pao, S&P porastao

Foto: EPA

NA WALL Streetu je u utorak indeks Dow Jones pao, dok je S&P 500 blago porastao, nakon vrlo nestabilnog trgovanja jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke izazvati recesiju.

Dow Jones oslabio je 129 bodova ili 0.42 posto, na 30.967 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.16 posto, na 3831 bod, a Nasdaq indeks 1.75 posto, na 11.322 boda.

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje se trguje vrlo nestabilno. U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja Dow Jones bio je u minusu i oko 700 bodova, a S&P 500 i više od 2 posto.

No, u drugom dijelu trgovanja indeksi su nadoknadili početne gubitke, pri čemu je S&P 500 uspio završiti u pozitivnom području.

Nestabilno trgovanje posljedica je strahovanja ulagača od recesije jer zbog visoke inflacije američka i mnoge druge središnje banke u svijetu podižu kamatne stope.

Prema posljednjim podacima, rast gospodarstava SAD-a i eurozone usporava

Posljednji podaci pokazuju da se rast gospodarstava SAD-a i eurozone usporava pa je najvažnije pitanje hoće li središnje banke uspjeti suzbiti inflaciju uz 'mekano' prizemljenje gospodarstva ili će ga gurnuti u recesiju.

U prvom je tromjesečju američko gospodarstvo palo na kvartalnoj razini, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nisu sjajni.

A u srpnju se očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa. U srijedu će u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje sjednice Feda na kojoj je središnja banka povećala ključne kamate za 0.75 postotnih bodova.

Na tržištu se očekuje da će i u srpnju Fed povećati kamate za 0.75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

A nazire li se popuštanje inflacije, moglo bi u petak pokazati izvješće o zapošljavanju i dnevnicama u SAD-u u lipnju.

Tako je na početku drugog polugodišta nastavljeno nestabilno trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi.

U prvom polugodištu Dow Jones potonuo je više od 15 posto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto.

To je za S&P 500 indeks bilo najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore otkada taj indeks postoji.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 2.86 posto, na 7025 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2.91 posto, na 12.401 bod, a pariški CAC 2.68 posto, na 5794 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više