Na Wall Streetu novi rekordi. Apsolutna zvijezda je dionica Nvidije

Ilustracija: Shutterstock

Na Wall Streetu su, kao i prethodnih dana, snažno porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, ponajviše Nvidie, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Dow Jones indeks ojačao je 0,15 posto, na 38.834 boda, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 5.487 bodova, a Nasdaq 0,03 posto, na 17.862 boda.

I jučer su, kao i prošloga tjedna, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne razine.

Ogroman skok dionice Nvidije od početka godine, postala je najvrijednija svjetska kompanija koja je izašla na burzu

Premda nije bilo novih značajnijih vijesti, cijena dionice Nvidie skočila je 3.5 posto, pa je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 3.220 milijardi dolara.

Poskupile su i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Qualcomm.

"Sve se vrti oko priče o umjetnoj inteligenciji", kaže Ty Draper, savjetnik u tvrtki Beacon Capital Management.

Ulagače je jučer ohrabrio i podatak o rastu potrošnje u SAD-u u svibnju za samo 0,1 posto na mjesečnoj razini, manje nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta potrošnje moglo bi usporiti rast gospodarstva i oslabiti inflacijske pritiske.

To je ponešto podržalo špekulacije na tržištu da bi američka središnja banka do kraja godine mogla smanjiti kamatne stope u dva navrata, premda su prošloga tjedna objavljene procjene čelnika Feda koji očekuju jedan rez kamata jer je inflacija i dalje znatno viša od Fedove ciljane razine od 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 8.191 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 18.131 bod, a pariški CAC 0,76 posto, na 7.628 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.