Europske burze oštro pale zbog Macrona

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su europske burze oštro pale zbog političke nesigurnosti u Francuskoj.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0.5 posto, na 38.589 bodova, dok je S&P 500 porastao 1.6 posto, na 5.431 bod, a Nasdaq indeks 3.2 posto, na 17.688 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaqa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija jer ulagači očekuju da će razvoj umjetne inteligencije potaknuti rast prihoda u tim sektorima.

"I dalje je to uglavnom priča o tehnološkim dionicama, jer kada gledate šire tržište, ne vidite sudjelovanje koje biste željeli vidjeti na zdravijem tržištu", kaže Paul Nolte, analitičar u tvrtki Murphy & Sylvest. Unatoč rekordima, na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez, na što ukazuje pad Dow Jones indeksa i ispodprosječan obujam trgovanja posljednjih dana.

Očekivalo se da će Fed agresivno smanjiti kamatne stope

Naime, splasnule su nade ulagača da će američka središnja banka do kraja godine značajnije smanjiti kamatne stope. Na redovnoj sjednici čelnici Feda odlučili su prošloga tjedna da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5.25 do 5.50 posto, što se i očekivalo. 

No, smanjili su procjene u vezi kamata. Prije tri mjeseca čelnici Feda procjenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada očekuju samo jedan rez.

Cijene su dionica mjesecima snažno rasle zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, no jasno je da je to bio preoptimističan scenarij jer se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovih ciljanih razina od 2 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da se inflacija znatno spustila sa svog vrhunca, no da je i dalje previsoka.

Na vlast u Francuskoj bi mogla doći krajnja desnica

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Ulagače je, naime, zabrinula odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore krajem mjeseca, nakon što je na europskim izborima prošle nedjelje pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macronova šokantna odluka uzdrmala je političku scenu jer bi na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj na vlast mogla doći krajnja desnica, koja je godinama bila u podređenom položaju. Zbog toga je londonski FTSE indeks prošloga tjedna skliznuo 1.2 posto, na 8.146 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3 posto, na 18.002 boda, a pariški CAC 6.2 posto, na 7.503 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.