Na zapadu Zagreba otvoren prvi centar za osobe s psihosocijalnim poteškoćama

Foto: Grad Zagreb

Novi prostor u Španskom u kojem će osobe s psihosocijalnim poteškoćama moći dobiti brojne usluge, od razgovora do procijene otvorio je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević, poručivši da je Zagreb u pružanju takvih usluga predvodnik u Hrvatskoj.

Centar za pružanje usluga u zajednici Zagrebački centar za neovisno življenje - ZAC, smješten je u većem stanu, u Ulici Antuna Šoljana 31, u Španskom a pružat će usluge stručne procjene, savjetovanja i psihosocijalnu podršku odraslim osobama s psihosocijalnim poteškoćama.

"Lakše je doći ovdje nego u ustanovu"

"Drago nam je da se ZAC proširio i na zapad grada, da više nije samo na istoku. Nova lokacija u Španskom je izuzetno bitna za destigmatizaciju", poručio je Tomašević. 

✨ Grad Zagreb otvorio novi prostor u Španskom koji pruža usluge osobama s psihosocijalnim poteškoćama 🙌 Danas su u...

Objavljuje Grad ZagrebPetak, 14. lipnja 2024.

Istaknuo je da je Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj, predvodnik u pružanju takvih usluga te da trebaju uvijek imati nadstandarde u svim zdravstvenim, psihosocijalnim i drugim uslugama u odnosu na sve gradova u Hrvatskoj. 

Potražiti pomoć što se tiče mentalnog zdravlja stvara predrasude i otpor prema građanima pa je lakše doći u taj ugodni prostor nego otići u zdravstvenu ustanovu, objasnio je Tomašević. 

"Ovdje su svima koji osjećaju da im treba pomoć vezano za mentalno zdravlje, vrata otvorena", poručio je.

Uskoro dva nova prostora

Zapadna podružnica ZAC-a će, uz danas otvoreni prostor, tijekom ove godine otvorit će u Španskom još jedan također namijenjen osobama s psihosocijalnim poteškoćama, te prostor na Jarunu za rane razvojne i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

Ukupno je za širenje i razvoj novih usluga ZAC-a u proračunu Grada Zagreba za 2024. osigurano preko milijun eura, od čega je za danas otvoreni prostor u Španskom uloženo oko 300.000 eura, rekao je Tomašević. 

Dolenec: Proračun za osobe s invaliditetom povećan 80%

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da je gradski proračun za ovu godinu za osobe s invaliditetom povećan 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Provode se investicije u proširenje usluga, uređenje prostora i nova zapošljavanja u nizu gradskih ustanova koje pružaju usluge djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.  

U javnom je savjetovanju izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom se u program novčanih potpora uključuje korisnike inkluzivnog dodatka. Tom izmjenom, koja će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u lipnju, broj korisnika novčanih potpora, kojih je trenutno 18.239 porast će za oko 10.000, dok će godišnje izdvajanje iz proračuna iznositi oko 13 milijuna eura, poručila je Dolenec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.