Načelnik u zagrebačkoj policiji tvrdi da je policija jučer bila spremna

Foto: Luka Stanzl/Pixsell, N1

NAČELNIK sektora za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi zagrebačkoj Davor Posilović bio je gost Dnevnika N1 televizije. Komentirao je jučerašnji sukob navijača i policije na odmorištu Desinec kod Zagreba.

Posilović je potvrdio da su dosad uhićene 43 osobe zbog izazivanja nereda na području benzinske postaje Desinec.

"Ukupno su ozlijeđene 34 osobe, od kojih 14 pripadnika navijačke skupine i 20 policijskih službenika. Dosad su od navijača četiri osobe zadobile prostrjelne rane, a od toga je jedna osoba dobila teške ozljede i jedan policijski službenik zasad je prema prvim kvalifikacijama također zadobio teške tjelesne ozljede", rekao je.

Kazao je da je trenutno u tijeku prepraćivanje uhićenih osoba u pritvorsku policijsku jedinicu na Oranicama u Zagrebu te da se tijekom sutrašnjeg prijepodneva očekuje ispitivanje uhićenih u Državnom odvjetništvu.

Što je bio razlog tučnjave?

Govoreći o razlozima za incident, Posilović je kazao da je teško govoriti o razlozima i da razloga nema.

"Razlog je očita namjera za izazivanjem nasilja u mnoštvu. Što se tiče nepuštanja na stadion, bilo je zato što navijačka skupina nije željela postupiti po uputama organizatora koje su bile na vrijeme komunicirane", ističe.

Prema prvim saznanjima policije, sva 43 uhićena pripadnika navijačke skupine teretit će se za počinjenje najmanje jednog kaznenog djela, a to je izazivanje nereda.

"Radi se o izazivanju nereda u mnoštvu nasiljem prema većem broju osoba. Za to je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora", rekao je Posilović, koji je ustvrdio da je policija bila spremna.

"Policija je itekako bila spremna"

Odbacio je tvrdnje da policija nije bila spremna.

"Itekako je policija bila spremna. Preko 260 voznih jedinica je besprijekorno prepraćeno prema gradu Zagrebu. Preko stotinu policijskih službenika je bilo u pratnji u koloni u povratku navijača, a 16 službenika je bilo zaduženo za kontroliranje prostora oko benzinske postaje", kazao je.

Što se tiče policajaca koji su pucali iz vatrenog oružja, kaže da je provedeno kriminalističko istraživanje.

"Sve okolnosti njihovog postupanja i dalje se ispituju. Ovdje valja naglasiti da se radilo o upotrebi vatrenog oružja u krajnjoj nuždi u situaciji kada zbog izravne opasnosti za život policijskih službenika i drugih osoba, tu mislim na zaposlenike benzinske postaje te imovine, nisu mogli na drugi način odbiti opasnosti. Radi se o institutu nužne obrane", objašnjava načelnik Posilović.

Pročitajte više