Nacional: Mihanović nije jedini, dosta splitskih HDZ-ovaca doktoriralo je u Osijeku

Foto: Index/FAH

NAKON što je Index objavio opširnu analizu plagiranog doktorata HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita Vice Mihanovića tjednik Nacional objavio je kako Mihanović nije jedini splitski HDZ-ovac koji je na ovaj ili onaj način doktorirao u Osijeku.

Web Nacionala tako piše o "neuobičajenoj vezi velikog broja splitskih HDZ-ovaca" s Ekonomskim fakultetom u Osijeku pa dodaje kako neslužbena informacija o tome već gotovo dvije godine kola kuloarima te se slikovito spominje "pun kombi HDZ-ovaca" koji su se odlazili obrazovati iz Splita u Osijek.

Jedan izvor je Nacionalu potvrdio da su neki profesori iz Osijeka čak dolazili u Dalmaciju držati im nastavu, konkretno u hotelu u Dugopolju nadomak Splita.

Tri viđena HDZ-ovca odlučila se za istog mentora iz Osijeka

Tako su se, prema pisanju Nacionala, čak tri viđena HDZ-ovca iz Splitsko-dalmatinske županije odlučila za istog mentora. Dvojica su pod njegovim mentorstvom završila poslijediplomski specijalistički, a jedan od njih doktorski studij.

Autentičnost njihovih završnih radova, navodi se, trenutno je nemoguće provjeravati jer su, premda se nalaze u digitalnom repozitoriju Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zaključani i ne može im se pristupiti.

Zanimljivo je i da ranije stečene diplome splitskih HDZ-ovaca nemaju veze s ekonomijom, navodi Nacional dodajući da je veći dio njih ranije diplomirao na pravu, pomorstvu, elektrotehnici ili prometu.

Baćo: Ne vidim problem, iz Zagreba mi je jednako

Na istom smjeru Ekonomskog fakulteta na kojem je Mihanović stekao doktorat, koji je Index razotkrio kao plagijat, u 61. godini života doktorat je stekao i politički tajnik i potpredsjednik sabora Ante Sanader, inače i predsjednik Splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Poslijediplomski studij u Osijeku pohađa i Ante Bačić Baćo, saborski zastupnik HDZ-a iz Splita, koji je za Nacional izjavio: "Ne vidim problem, iz Zagreba mi je jednako."

Na osječkom Ekonomskom fakultetu, piše Nacional, doktorirao je i mladi Ante Mihanović, trenutno ravnatelj Županijskih ljekarni u Splitu, inače kum spomenutog Vice Mihanovića i bliski suradnik Ante Sanadera.

Nastava osječkog fakulteta za splitske HDZ-ovce održavala se u - Dugopolju

Poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio je i HDZ-ov načelnik općine Lećevica Ante Baran, koji je Nacionalu rekao da je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio "po preporuci" jer je htio nešto naučiti i proširiti znanja. Radi se, dodaje, o "baš dobrom fakultetu i dobrim profesorima, stručnim i iznad svega profesionalnim".

"Kako sam odabrao mentora? Onako kako se mentori biraju - dakle, predložiš profesora s kojim si bolje surađivao, koji se više dopadne", dodao je Baran te potvrdio da se nastava osječkog fakulteta za splitske HDZ-ovce s akademskim ambicijama organizirala čak i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Da, bilo je u Dugopolju, ali i na više drugih mjesta. Sve sam odslušao i sve sam radio po pravilima i zakonu", rekao je Baran.

Na istoj katedri, kod istog mentora, poslijediplomski specijalistički studij odradio je i Ivica Kusić, a njegov završni rad nosio je naziv "Uloga e-marketinga u uspješnoj provedbi zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom". Kusić je trenutno šef ispostave Porezne uprave u Splitu, a u hijerarhiji stranke nedavno se uzdigao na mjesto potpredsjednika gradskog ogranka HDZ-a, piše Nacional.

Pročitajte više

 

Pročitajte više