Nacional objavio pisma novog šefa frekvencije Radija 101 Kutli: "Dragi prijatelju..."

Foto: Ured predsjednice, screenshot Nacional, Hina

IVAN Jurić-Kaćunić je formalni vlasnik Top Radija, koji je preuzeo dosadašnju koncesiju Radija 101.

Kako smo već pisali, Jurić-Kaćunić je bio na nizu vlasničkih i upravljačkih pozicija, redom Antene Zagreb, Narodnog Radija, Entera Zagreb, Extra FM-a. Riječ je o radijima o čijoj se međusobnoj povezanosti već dosta govorilo, no premda postoje mnoge indicije da je ta povezanost faktična, ona nije i formalna. Jurić-Kaćunić je, pored toga, iz vlasničke i upravljačke strukture sva četiri prethodno spomenuta radija izašao i, osim novoosnovanog Top Radija, trenutno je vlasnik i Radija Dalmacije. Uz to je, ako ne govorimo samo o radijskim postajama, nego o širem medijskom biznisu, direktor i vlasnik Media servisa. 

Jurić-Kaćunić je godinama figurirao kao Kutlin operativac na radijskom tržištu. Pisalo se, primjerice, kako je za Kutlu preuzeo Antenu i Narodni od Juraja Hrvačića, radijskog mogula za kojeg je tada radio. U novije se vrijeme pisalo da je Jurić-Kaćunić povezan s Petrom Pripuzom i da za njega obavlja posao kakav je obavljao za Kutlu.

>> Tko je novi vlasnik frekvencije Radija 101? Pisalo se da je povezan s Pripuzom

Kutle 2019. poslao mail Juriću-Kaćuniću u kojem ga je pozvao na red jer mu se ne javlja i upozorio ga da je on gazda

Tjednik Nacional je u ovotjednom izdanju objavio e-mail prepisku Jurića-Kaćunića s Miroslavom Kutlom, tajkunom iz doba privatizacije koji je od pravosuđa pobjegao u BiH. 

20. prosinca 2019. Kutle je poslao Juriću-Kaćuniću mail u kojem ga je pozvao na red jer je s njim prekinuo komunikaciju te mu poručio da upravlja radijskim sustavom kojem je on (Kutle) na čelu. Uz to ga je tražio da mu dostavi informacije o tome duguje li se što braći Pripuz i njihovoj informaciji, a u istom kontekstu spominje i Bandićevog bivšeg šefa Holdinga Slobodana Kikaša. Kutle piše da mu je prišao Pripuzov i Kikašev čovjek Nikica Jelović, koji mu je prenio stav Zorana Pripuza kako se neće petljati u radijski sustav ako mu se vrati ono što je tamo uložio.

"Bok šefe..."

Iz desetaka mailova prepiske Kutle i Jurića-Kaćunića tijekom godina prilično je jasno kakav su odnos oni imali, piše Nacional.

Tako Jurić-Kaćunić prije nešto više od deset godina, kad se preslagivalo radijsko tržište, piše Kutli: "Bok šefe! Kako si? Nadam se da je kod tebe sve ok... Žorž (Juraj Hrvačić, op.a.), nažalost, u proteklih nekoliko dana (otkad je dobio pismo) nije našao potrebu odgovoriti, niti mi je rekao što da odgovorim, niti mi je rekao da će te zvati. (...) No važno je da je prihvatio ideju o samitu u BiH. Naravno, on bi rado da je to na par sati i u Banja Luci a Cat (Ratko Maček, op.a.) i moja malenkost mislimo da je dobro da se vidimo na dan-dva negdje na miru i bez požurivanja da nam druženje protekne u poslovnom, ali i prijateljskom ozračju. Tim tragom, osjetio sam slobodu da ti sugeriram detalje koje treba razmotriti i donijeti adekvatne odluke..."

Spominjao se i Radio 101

U istom mailu Jurić-Kaćunić, kako navodi Nacional, spominje i Stojedinicu, koja je tada tražila novog vlasnika: "Radio 101 - svi smo se složili da preuzimanje projekta R101 putem dokapitalizacije nije dobro. Da sa sobom nosi ogromne rizike. I da treba raditi na tome da se ide na ponovno dodjeljivanje te koncesije, da cijeli taj projekt završimo s cca milijun kuna investicije."

Tablica vlasništva

Nacional posjeduje i e-mail poruku u kojoj je Jurić-Kaćunić Kutli poslao prijedlog kompletne nove organizacije vlasništva nad radijskom scenom, koji započinje s dvije velike tablice u kojima je Kaćunić prikazao organizaciju vlasništva nad većim brojem radijskih postaja, a između ostalog je napisao da je Hrvačić za Kutlu držao 40% vlasništva u Radiju Croatiji (danas Narodni radio), Katjan Knok 30% u Totalnom radiju, a 10% u istom radiju Hrvoje Barišić, koji je od Jurića-Kaćunića nedavno preuzeo upravljačke pozicije u većem broju radija kojima je do tada upravljao Jurić-Kaćunić. 

"Dragi prijatelju, predlažem akcijski plan 'Konačno rješenje'"

U jednom od mailova iz tog vremena Jurić-Kaćunić predlaže Kutli akcijski plan "Konačno rješenje": "Dragi prijatelju, nakon sati provedenih u razmišljanju o sadržajima našeg razgovora u Sarajevu i zaključaka da se treba brzo djelovat i polučit pobjedničke rezultate, predlažem akcijski plan 'Konačno rješenje'", dio je poruke koju donosi Nacional. Jurić-Kaćunić je, prema sadržaju te poruke, Kutli sugerirao da Hrvačića treba uvjeriti da se Mačeka izvede iz projekta i da Kutle i Maček "trebaju biti 50:50 u svemu". 
 

Pročitajte više