Nađi: Čitam, trljam oči i ne vjerujem očima što vidim

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR financija Marko Primorac je tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija A sada vlada otkrio da se razmišlja o jednom "inovativnom modelu financiranja".

"Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo bi li bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti. Razmišljamo o omogućavanju intenzivnije participacije građana u izdavanju nekih obveznica potencijalnim novim zaduženjima zbog činjenice što je likvidnost bankovnog sustava prilično velika, razina depozita značajna, a kamatne stope na depozite su niske.

Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, gdje bismo se mi trebali zaduživati, kamatne stope budu pet, šest ili više posto, a s druge strane građani plaćaju nula posto na depozite u bankama, tu smo u mogućnost da građanima omogućimo da participiraju na tom tržištu. Mislim da bi to bilo dobro", rekao je Primorac u emisiji "A sada vlada".

Nađi: Trljam oči i ne vjerujem

Davor Nađi iz stranke Fokus komentirao je ovu najavu. Kaže da nije mogao vjerovati što čita.

""Razmišlja se o tome da građani sudjeluju u novim zaduženjima države' izjavio je danas prema pisanju raznih portala, pomalo tragikomično, ministar financija.

Čitam, trljam oči jesam li dobro vidio, i ne vjerujem vlastitim očima što vidim", počeo je Nađi.

Onda je dodatno pojasnio što misli o ovakvim idejama i najavama.

"Ministar financija je očito zaboravio da građani sudjeluju u baš svakom zaduženju države. I to na način da su građani ti koji otplaćuju to zaduženje pa već tu građani gube dio novca jer se ta zaduženja u pravilu potroše na populizam, a dio iscuri kroz korupciju", kaže.

"Sad je ministar došao na ideju da, osim što građani sudjeluju u zaduženju države i izgube novac na ranije spomenuti način, da još građani budu i ti koji državi posuđuju novac koji će onda ti isti građani kasnije vraćati, očito sami sebi.

I pritom izgubiti dio vrijednosti novca jer će kamate na tako posuđen novac, izgledno je, biti niže nego što je inflacija.

Tako da će prema ideji ministra financija građani u zaduženju države sudjelovati 2 puta i 2 puta biti namagarčeni", dodao je na kraju.

Pročitajte više