Naftni konzultant: Hrvatska mora pronaći način da preuzme upravljanje INA-om

Screenshot: N1

NAFTNI konzultant Jasminko Umičević sugerirao je da država može i treba posegnuti za izvlaštenjem dijela dioničara naftne kompanije INA-e. "To je jedna od alternativa koja je razmatrana godinama", rekao je Umičević u N1 Studiju pa dodao kako se o tome razmišljalo 2012. i 2013., dok su sada stečeni uvjeti.

"Ustav kaže da bi zaštitili interes sigurnosti Republike Hrvatske imate pravo na to, a morate pratiti pravičnu naknadu. Ovdje je jednostavno izračunati naknadu jer te dionice kotiraju na zagrebačkoj burzi", objasnio je Umičević nastavivši: "Zna se vrijednost dionica. Ono što se ne zna jest da su vlasnici tih dionica u jednom dijelu netransparentni jer se ne zna tko su dionici. Možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično surađuju."

Misli da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL u priči. "To je neprihvatljivo s teoretskih i strateških položaja Hrvatske. Ovo više nije teoretski, ovo su tektonske pojave koje se događaju na svjetskom naftnom tržištu", naglasio je.

"Hoće li Njemačka ostaviti svoje građane bez plina i grijanja da bi opskrbila Švicarsku?"

"MOL optimizira poslovanje INA-e u skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što je interes građana. Mora se osigurati sigurnost opskrbe kako ne bismo došli u situaciju da pojedini distributeri nafte prijete", rekao je.

Govorio je o posljedicama rata između Rusije i Ukrajine. Smatra da bi u nekim scenarijima to moglo uzrokovati sukobe u Europi. "Možete li zamisliti da nema dovoljno plina u Njemačkoj, a Njemačka tranzitira taj plin dalje? Hoće li Njemačka ostaviti svoje građane bez plina i grijanja da bi opskrbila Švicarsku?" pita se Umičević.

"Hrvatska država zbog svoje sigurnosti i svojih građana mora iznaći načine da preuzme upravljanje", rekao je Umičević o INA-i.

Pročitajte više